Publicat 23/10/2017 14:29

Nuccio Ordine reivindica una Europa "sense fronteres" i de la cultura

L'escriptor italià Nuccio Ordine
EUROPA PRESS

Proposa 50 clàssics "per a la vida" en un llibre, després de l'èxit de 'La utilidad de lo inútil'

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

El professor de literatura italiana Nuccio Ordine ha reivindicat una Europa "sense fronteres" i de la cultura, en lloc de les finances i el capital, i ha demanat la reconstrucció del continent amb valors d'humanitat.

Preguntat per la situació política catalana en presentar el seu '50 clásicos para la vida. Una pequeña biblioteca ideal'
(Quaderns Crema/Acantilado), ha lamentat que "amb el xoc frontal tothom perd".

"Entre tots hem d'ajudar a fer desaparèixer les barreres, i, malgrat ser amants de la llengua i la cultura, ens hem de sentir ciutadans europeus. Tancar-se en la idea d'identitat pot arribar a ser perillós, i pot ser una presó", ha observat.

Per a Ordine, Catalunya és un "poble extraordinari i molt obert que ha de pensar en com fer desaparèixer les barreres de França, Espanya i Itàlia per aconseguir una gran Europa".

Segons el professor, escriptor i filòsof, "Homer no és grec, és de tots els europeus, Cervantes no és espanyol, sinó que és de tots els europeus, Ausiàs March no és català, sinó patrimoni d'Europa, i Shakespeare no és anglès, sinó europeu".

"Aquesta és l'Europa que a mi m'agradaria veure", ha resumit l'autor del reeixit manifest 'La utilidad de lo inútil', que ha estat traduït a una vintena d'idiomes i porta 17 edicions de la seva publicació en castellà per Acantilado.

En el seu nou llibre, reivindica 50 clàssics "per a la vida", subratlla el paper de les humanitats i de l'educació i proposa degustar petits fragments de grans obres amb la finalitat d'incitar la seva lectura completa.

Per a la situació catalana, ha recomanat la lectura de 'Pensaments' de Montesquieu, al fil del qual Ordine clama contra la "mesquinesa" del Parlament Europeu, en què la solidaritat es veu calcigada per interessos particulars en relació a la crisi humanitària dels refugiats.

En un moment de desaparició progressiva de matèries humanístiques a les escoles i de substitució de lectures de grans clàssics per assajos i crítiques, el nou llibre "no vol ser un mapa" complet, sinó un suggeriment de poetes, novel·listes i assagistes que poden interpel·lar els lectors en qüestions actuals.

De fet, el llibre va néixer dels petits fragments que durant 15 anys va llegir als seus alumnes de primer de carrera cada dilluns per animar a la lectura, i que, posteriorment, va publicar en una columna en el setmanari d''Il corregués della sera' durant tres anys.

En el tinter s'han quedat més d'un centenar d'altres recomanacions, però Ordine aconsella prendre's les 50 propostes de 'Clásicos para la vida' com una successió d'estímuls que es poden llegir de forma no lineal i que poden ajudar a viure i a pensar sobre qüestions com la violència de gènere al fil de 'Ciutadella' d'Antoine Saint-Exúpery.

"Els clàssics no serveixen per aprovar un examen, sinó per ajudar-nos a viure. Entendre'ns a nosaltres mateixos i al món", ha remarcat Ordine, que lamenta que avui dia no es llegeixin llibres sencers, i que amb prou feines es llegeixin fragments i manuals didàctics.

YOURCENAR, RILKE, PESSOA I ZWEIG

Pel llibre, desfilen obres de Primo Levi, Shakespeare, Miguel de Cervantes, Plató, Thomas Mann, Marguerite Yourcenar, Jorge Luis Borges, Stefan Zweig, Italo Calvino, Rainer Maria Rilke, Molière, Gabriel García Márquez, Homer, Fernando Pessoa i Albert Einstein.

El filòsof i escriptor conversarà a les 19 hores d'aquest dilluns amb el viologambista Jordi Savall en el marc del cicle Converses a la Pedrera, que també convidarà els escriptors Emmanuel Carrère (13 de novembre) i Zadie Smith (4 de desembre).

L'editora d'Acantilado i Quaderns Crema, Sandra Ollo, ha agraït a la Fundació Catalunya La Pedrera l'organització de la trobada de "dos grans homes de cultura", que parlaran de la situació de l'art i de les humanitats.

CONSTRUCCIÓ DE L'ÉSSER HUMÀ

Al seu judici, el llibre no és un cànon, sinó que va molt més enllà i reprèn l'"apostolat laic" que recull la seva vocació de professor i que és la necessitat d'explicar el fonamental de les humanitats per a la construcció de l'ésser humà i del ciutadà.

"No és una llista de llibres que hem de tenir llegits, sinó que ve a dir que la literatura recull l'essència de l'ésser humà", ha remarcat Ollo, que, al costat d'Ordine, ha reclamat una tornada als clàssics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés