Actualitzat 22/10/2015 16:45

L'interior modernista de la Casa Amatller torna al 1900, tal com ho va idear Puig i Cadafalch

Presentación del interior modernista de la Casa Amatller de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 març (EUROPA PRESS) -

L'interior modernista de la Casa Amatller de Barcelona ha tornat als orígens de la seva concepció modernista del 1900 tal com la va idear l'arquitecte Josep Puig i Cadalfalch, després de la restauració de mobiliari, columnes, sòl, sostres i decoració original del pis principal, on vivia l'industrial xocolater Antoni Amatller a principis del segle XX.

La intervenció ha durat més de cinc anys i el seu objectiu principal ha estat la recuperació de l'ambient propi del domicili tal com el xocolater ho conservava a principis de segle.

Per aquest motiu, s'ha tingut especial cura a l'hora de restaurar les llums del sostre i les parets de la casa, intentant ajustar la intensitat i la qualitat de la seva il·luminació a uns valors similars als de les instal·lacions originals d'electricitat i gas.

Per a aquesta comesa, ha estat indispensable disposar d'informació històrica proporcionada per fotografies antigues, la documentació de Puig i Cadalfalch i esbossos de la mateixa Casa Amatller, entre d'altres.

L'explicació històrica que rebrà el visitant aportarà noves claus del Modernisme i repassarà aspectes com la industrialització que va donar lloc a la recuperació econòmica del moment; el mecenatge d'una burgesia empresarial; la transformació de l'Eixample; l'esperit de la Renaixença, i l'esforç col·lectiu que s'amaga en el Modernisme.

Les visites a l'interior s'iniciaran amb la cobertura de les sabates dels visitants, a més d'altres mesures de protecció de l'espai --com prohibir els pals de 'selfie' o l'ús de crosses i talons--, llavors els visitants rebran una 'tablet' tàctil amb indicacions sobre el procediment de la visita, un àudio amb selecció d'idiomes i material gràfic.

A la planta baixa, on hi havia l'habitatge del servei i el garatge del propietari, s'instal·larà una cafeteria on es podrà degustar xocolata desfeta sobre la base de receptes històriques, a més d'una botiga d'articles sobre la casa Amatller.

Amb possibilitat de compra anticipada per Internet, es podran realitzar visites de dilluns a diumenge, amb un cost de 15 euros per persona, que començaran en aproximadament dos mesos, després de la realització de visites pilot.

117 ANYS DES DE LA SEVA COMPRA

Precisament, aquest dijous es compleixen 117 anys de la compra d'aquesta finca per part d'Antoni Amatller, que va encarregar la seva reforma a Puig i Cadafalch donant lloc llavors a una recomposició de la façana, la construcció d'un estudi fotogràfic, la reestructuració de la planta baixa, canvis substancials en la distribució del pis principal i la incorporació d'un ascensor elèctric.

Amb un pressupost de 4,9 milions d'euros, aquest projecte ha estat fruit d'un conveni signat el 30 de juny del 2009 entre l'Ajuntament de Barcelona --amb 1,1 milions d'aportació--, la Conselleria de Cultura de la Generalitat --1,1 milions--, la Fundació Montemadrid --2,3 milions-- i la Fundació Privada Institut Amatller d'Art Hispànic --430.000 euros--.

En la inauguració aquest dijous, el director general de la Fundació Montemadrid, José Guirao, ha celebrat que tot estigui restaurat "tal com va ser concebut", i ha apuntat que el finançament de la seva entitat ha permès apropar-se a l'aspiració d'Amatller de convertir la seva casa en un museu.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha remarcat que l'Eixample és un referent internacional arquitectònic gràcies a la gran capacitat dels creadors que van materialitzar el projecte, per la qual cosa ha subratllat la importància d'invertir en recerca patrimonial: "Avui estem fent un acte de futur".

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha defensat que Barcelona valora el seu patrimoni, i que a més això coincideix amb la finalització de les obres en el Passeig de Gràcia, que ha quedat molt bonic, i torna a tenir la calidesa i atractiu d'antany: "El passeig de Gràcia no només són botigues, també és cultura".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés