Actualitzat 22/10/2015 16:23

L'Idibaps acull el primer biobanc del món d'ADN antic d'humans

Presentación del primer biobanco de ADN antiguo del mundo
EUROPA PRESS

La comunitat científica internacional ja disposa de 76 mostres per portar a terme investigacions

BARCELONA, 16 juny (EUROPA PRESS) -

L'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) de Barcelona ha posat en marxa el primer biobanc del món amb ADN antic de mostres humanes, procedents de la necròpolis de Tarragona del període romà i visigòtic d'entre els segles III i VII.

El biobanc ha estat impulsat amb la col·laboració de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (Icac) i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Mnat) i ha estat presentat aquest dimarts en roda de premsa pels directors de l'Idibaps, Ramon Gomis; de l'Icac, Joan Gómez; del Mnat, Francesc Tarrats, i d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Joan Pluma.

Gomis ha concretat que la instal·lació està formada per mig miler de mostres de material genètic dels habitants de la Tarraco romana --procedents de dents--, que ara es posaran a disposició de la comunitat científica internacional per portar a terme estudis antropològics, de moviments migratoris i de l'evolució genètica d'algunes malalties actuals.

De moment estan disponibles 76 de les 500 mostres seleccionades, i els científics que ho requereixin ja poden usar-les per fer "multitud d'estudis per conèixer més sobre els humans antics i veure com els seus hàbits i processos migratoris han afectat a la població actual", ha afegit.

Tarrats ha destacat que "la ciència va evolucionant i s'estan obrint camps d'investigació insospitats fins ara", cosa que es potenciarà amb el nou biobanc, i ha destacat que la memòria històrica és essencial per aprofundir en el coneixement de l'ésser humà actual.

Fins ara, només hi havia col·leccions de material antic als museus d'història natural que ajudaven a interpretar la diversitat genètica i l'evolució, però no hi havia grans col·leccions de material genètic antic de mostres humanes.

La responsable del biobanc, Anna Bosch, ha destacat que l'ADN antic és "molt sensible" a la contaminació, per la qual cosa l'Idibaps ha construïts unes instal·lacions específiques per poder analitzar-lo i processar la seva informació per posar-la a disposició dels investigadors.

MOSTRES DENTÀRIES D'ESQUELETS

El biobanc és fruit d'una col·laboració entre l'Idibaps, l'Icac i el Mnat, iniciada el 2011 en el marc del projecte europeu Medigene, que va facilitar que l'Icac recopilés i estudiés les dades existents sobre la població funerària de l'antiga Tarraco i extragués mostres dentàries d'esquelets d'entre els segles III i VII dipositats al Mnat.

L'Icac va localitzar 2.000 enterraments, dels quals va seleccionar 500 adequats per fer estudis de paleogenètica -de cadascun dels individus es van extreure dues dents que es van enviar a l'Idibaps--, i després del processat de les mostres s'ha començat a incorporar tota la informació al biobanc ara presentat.

La xifra de mostres disponibles "anirà en constant augment a mesura que se'n vagi incorporant informació recopilada, i es preveu incorporar material disponible d'altres excavacions custodiades per la Generalitat, segons ha avançat Pluma.

Entre d'altres coses, ha precisat Gómez, estudiar l'ADN antic permetrà aprofundir en les malalties que tenien els avantpassats del Mediterrània i la seva evolució fins a l'actualitat, així com investigar el seu bacterioma i els seus gens per conèixer els seus hàbits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés