Actualitzat 13/12/2018 18:14

L'hotel barceloní El Palace celebrarà el seu centenari el 2019 evocant el seu hoste Dalí

Xefs Marc Mallasén,Jaume Subirós;Jean-Marie Li Gall (dtor.el Palace); Quim Vila
EL PALACE / FERRAN NADEU

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

L'hotel barceloní El Palace celebrarà el seu centenari durant el 2019 evocant el seu hoste Salvador Dalí (1904-89) i la història de l'establiment, que va néixer com a Ritz.

El projecte va començar aquest dimecres a la nit amb el director de l'hotel, Jean-Marie Le Gall, que va oferir un sopar-homenatge al pintor, que freqüentava aquest hotel quan estava a Barcelona: a la suite 108, que avui porta el seu nom.

Una de les activitats serà 'Dalí Experience', perquè tant barcelonins com hostes participin en una visita guiada per l'edifici per descobrir anècdotes sobre les estades de l'artista, i també podran menjar un menú especial al restaurant l'Éclair i beure el còctel Gala-Dalí al Bluesman Cocktail Bar.

Podran evocar així anècdotes com les que el periodista de 'La Vanguardia' Josep Playà Maset va explicar aquest dimarts en el sopar-homenatge al costat del director del diari, Màrius Carol, coautors del llibre 'L'enigma Dalí'(2004).

Playà --que el va conèixer, ha escrit molts articles sobre ell i acaba de publicar 'Dalí essencial'-- va recordar especialment dos d'aquests "espectacles 'dalinians', que no eren massa ben vistos" públicament.

El 1971 va encarregar matar i disecar un cavall per regalar-li a la seva dona, Gala, va fer-lo pujar per l'escala fins al cinquè pis de l'hotel, i també va convocar la premsa perquè el veiessin pujar a l'animal, que avui està al castell de Púbol (Girona).

I també va explicar que el gremi de joiers va demanar el 1974 a Dalí un cartell que impulsés el sector: el pintor els va convocar a l'hotel, va posar dues dones models a les banyeres romanes de l'habitació amb joies valorades en 250 milions de pessetes de l'època i va omplir de caragols la banyera, davant la por dels joiers, i també va convocar els periodistes.

GASTRONOMIA I VINS

Al saló del sopar-homenatge hi havia dos testimonis de les estades de Dalí: l'avui maitre de l'hotel, Eduardo José, que va servir aquest sopar i va donar fe de la quantitat de vegades que havia acudit a l'hotel; i el cuiner i propietari del Motel de Figueres (Girona) Jaume Subirós, que va preparar el sopar del dimecres al costat del xef del Palace, Marc Mallasén, i Quim Vila (Vila Viniteca).

Subirós va cuinar per a Dalí al Motel i després li va preparar menjar diàriament en un dels pitjors moments dels seus últims anys --després de la mort de Gala i l'incendi del 1984 a la seva habitació de Púbol--: va explicar que, entre d'altres coses, li preparava sorbet de menta i li agradava el peix blanc i els ous.

I l'enòleg Bruno Tannino va recordar que Dalí va publicar 'Els Sopars de Gala' (1973) i 'Els Vins de Gala' (1977) al costat del baró Philippe de Rotschild, l'escriptor Max Gérard i el viticultor Louis Orizet.

Entre la resta de personalitats que s'han allotjat a l'hotel hi ha els ducs de Windsor, el mariscal Pétain, la ballarina Joséphine Baker, els actors Sophia Loren i Cary Grant, els cantants Frank Sinatra i Paul McCartney.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés