Publicat 20/10/2017 14:21

L'escriptor Vicenç Pagès Jordà presenta la història d'un 'Robinson' urbà

L'escriptor Vicenç Pagès Jordà en la presentació de 'Robinson'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor català Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963) presenta una novel·la curta on un individu anomenat H. es converteix en un 'Robinson' urbà que s'instal·la a casa dels seus veïns que han marxat de vacances.

Robinson és un dels molts àlies d'H., un home de mitjana edat que des de la seva habitació emprèn un viatge de somni i bogeria i "converteix el seu llit en símbol de llibertat i refugi", ha explicat Jordà aquest divendres.

El protagonista és un home solter que viu a casa dels seus veïns i, a mesura que el lector l'acompanya en el seu periple, descobreix les raons d'un comportament insòlit que portarà H. a enfrontar-se amb els veïns i amb la justícia, "en una història d'amor i bogeria, una reflexió sobre la solitud, la comunicació i la imaginació com a refugi".

La història transcorre en una casa que té com centre el llit, i al seu al voltant, tots els objectes bàsics per sobreviure, com un orinal, una nevera portàtil o un dispensador de barretes energètiques, la qual cosa provoca que H. visqui en un lloc caòtic i brut.

"El llibre no parteix d'una idea sinó de moltes paraules i conceptes", assegura Jordà, i un d'aquests és el que va donar el primer títol a la novel·la, 'el llit flotant', i que després va ser canviat per 'Robinson' pel seu paral·lelisme amb el protagonista.

PROTAGONISTA AMB DIVERSOS SOBRENOMS

Al llarg de les 192 pàgines de la novel·la, l'autor es refereix a H. de maneres molt diferents, entre elles 'Robinson', nom que dona títol a la novel·la: "És un home que intenta sobreviure a la seva habitació fins que se li acaben les provisions".

'Escriptor sense obra' és un altre dels sobrenoms d'H. perquè "molts dels seus hàbits són propis d'un creador, però ell no crea res, inventa coses que no es materialitzen", justifica Jordà.

SENSE NOMS PROPIS

És el primer llibre que Jordà escriu sense abans documentar-se, una novel·la "antimusical i res costumista", on no hi ha cap esment a cançons, noms de carrers, ciutats ni res que permeti al lector establir un vincle material.

La història evita qualsevol complicitat, no està ambientada en cap lloc ni tampoc en una època en concret: "No tinc clar que sigui un Robinson del segle XXI, la tecnologia no apareix en cap moment", ha dit l'autor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés