Publicat 26/03/2019 15:32

Les entremaliadures de 'Zipi i Zape' tornen amb la "millor edició" als 25 anys de la mort d'Escobar

Les travesura de 'Zipi i Zape' tornen amb la seva "millor edició" als 25 anys de
EUROPA PRESS

El net obre la porta que neixin noves historietes a través d'altres escriptors

BARCELONA, 26 març (EUROPA PRESS) -

Les entremaliadures dels personatges de cmic 'Zipi i Zape' han tornat a les llibreries amb la "millor edició" als 25 anys de la mort de Josep Escobar, ha anunciat aquest dimarts el seu net Sergi Escobar, acompanyat de l'editora de Bruguera, Isabel Sbert, del dibuixant Ibáñez i l'escriptor Javier Pérez de Andújar.

Després de cinc anys sense la seva presncia a les llibreries, el segell ha dut a terme una "tasca exhaustiva de reedició per publicar amb magnificncia" les dues primeres historietes llargues dels dos germans: 'El tonel del tiempo' i 'La vuelta al mundo', ha explicat Sbert, que ha avanat que es reeditaran les 16 historietes llargues.

L'objectiu és recuperar els personatges per als "nens d'avui" d'entre 6 i 10 anys, a més dels lectors histrics de la parella de bessons, ha destacat el net, que ha subratllat especialment la tasca que s'ha fet a nivell d'actualització del color, que havia quedat desfasat.

Així, en els nous llibres el color ros del cabell de Zipi és el mateix al llarg de totes les pgines, cosa que no passava en les primeres edicions en qu en algunes vinyetes apareixia amb un ros cendra, en altres amb un ros platí i en d'altres era pl-roig.

Escobar ha apostat per "treballar per recuperar la marca 'Zipi Zape' i pensar noves histries a través d'altres escriptors", un cop s'hagin publicat tots els volums, i ha descartat que repeteixin alguns que van collaborar antigament per a Ediciones B.

A nivell d'actualització, "s'ha canviat alguna expressió o frases molt descontextualitzades per a moments d'avui, encara que les historietes segueixen sent les mateixes", ha referit el net, que ha dit que les expressions que s'han canviat no són dels petits, sinó dels grans.

Per als nous continguts que es publicaran en el futur, entre molts projectes que tenen en ment, el net ha explicat que miraran de vehicular d'altres maneres els rols de Don Pantuflo Zapatilla, generalment assegut al sof i amb molts aires de poder, i de Doña Jaimita, que en gairebé totes les histries apareix pelant patates.

"Si Escobar expliqués avui les historietes, Don Pantuflo no seria capa de retenir-los i els dos petits aconseguirien escapar de les mans del seu pare", ha fet broma Ibáñez sobre els cstigs als quals sotmetia Don Pantuflo els seus fills, impensables avui dia.

"L'AVI SEMPRE ESTAVA DIBUIXANT"

"Com a net, sempre l'hem vist dibuixar, i poca conversa hem tingut amb ell. L'avi sempre estava dibuixant. Nosaltres jugvem pel camp amb les avellanes i ell sempre estava dibuixant", ha relatat Sergi Escobar.

Pérez Andújar s'ha referit a Ibáñez com "el jove mestre, per el vell era Escobar en el més profund sentit del concepte".

"Va obrir camí i va ser pioner, va ser sensible abans que els altres a com calia fer les coses i com calia tractar-les", ha destacat l'escriptor, que ha explicat l'ancdota que va protagonitzar Escobar als 12 anys quan es volia donar a conixer com a dibuixant i va pintar un mural a Granollers (Barcelona) de sis metres d'alt, encara que va oblidar signar-lo, ha dit la filla d'Escobar per completar l'ancdota.

En la seva poca, els personatges sovint eren només masculins, i Escobar en va dibuixar set femenins d'entre els 50 que va crear, ha defensat Pérez Andújar, que ha recordat que el dibuixant es veia a si mateix com un 'ninotaire'.

El net ha remarcat que a Sant Cugat del Valls (Barcelona) s'ha acabat de construir el Museu del Cmic per iniciativa privada i sense l'ajuda de les administracions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés