Publicat 23/02/2018 19:24

Lambán anuncia a Sixena que el Pla Director i el projecte museístic del monestir es presentarà el 4 d'abril

Monestir de Sixena
GOBIERNO DE ARAGÓN

VILANOVA DE SIXENA (OSCA), 23 febr. (EUROPA PRESS) -

El president d'Aragó, Javier Lambán, ha anunciat que el proper 4 d'abril es presentarà el Pla Director del Monestir de Sixena que aquest divendres ha reobert les seves portes per mostrar al públic les 44 peces que romanien dipositades al Museu de Lleida i que van ser recuperades el passat 11 de desembre per ordre del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca.

Javier Lambán i la consellera d'Educació, Cultura i Esport del Govern aragonès, Mayte Pérez, han estat els primers a assistir a Sixena a les visites guiades al monestir, que ara espera la devolució les pintures romàniques de la seva sala capitular.

Lambán ha explicat que el Govern d'Aragó segueix invertint per potenciar aquest enclavament "privilegiat".

En aquest sentit, ha informat que s'està elaborant un pla director del monestir, encarregat a l'equip d'arquitectes Pemán i Franco i lligat a un nou discurs expositiu.

Aquest pla inclourà diverses fases d'intervenció al monestir, la seva consolidació i restauració i suposarà recuperar el Palau de donya Sancha per a la mostra del patrimoni artístic de Sixena.

Pel que fa a les visites, i lligat també al Pla Director, s'està negociant una ampliació dels horaris, que permeti una major difusió del monestir i dels seus tresors artístics i religiosos.

De moment, seguiran en el seu horari de divendres i dissabte, de 10.00 a 14.30 i de 16.00 a 19.00 hores.

L'Executiu autonòmic ha invertit mig milió d'euros a rehabilitar els antics dormitoris i la sala capitular del monestir de Sixena, que es troben "en perfectes condicions".

Els dos responsables polítics, acompanyats dels tècnics que van elaborar l'informe de l'estat de les peces arribades de Catalunya, han visitat els antics dormitoris de Sixena, on s'exposen els objectes recuperats; totes les peces es troben en aquesta estada.

OBRES EXPOSADES

Entre elles, a l'expositor es poden contemplar tres caixes sepulcrals, sengles pintures sobre taula, la predela del retaule de la Pietat, una talla i pintura sobre fusta de la rematada superior de la Pietat i l'alabastre del retaule de Santa Ana.

En les vitrines tancades s'exhibeixen dos alabastres de Joly. En la paret frontal, al costat de les portes del Palau Prioral, un oli sobre llenç. I en els mobles compactes, tres olis sobre llenç, entre unes altres, ha detallat el Govern d'Aragó en una nota de premsa.

A la sala capitular també s'han instal·lat panells informatius amb textos de la historiadora Marisancho Menjón i fotografies històriques de les pintures d'aquest espai.

PERGAMÍ FUNDACIONAL

El Govern d'Aragó ha obsequiat els integrants de la primera visita després de la reobertura de l'exposició amb una reproducció d'un pergamí dels denominats "fundacionals", pels quals la reina Donya Sancha rep donacions territorials, amb certes condicions, per a l'establiment d'un monestir.

La reproducció està acompanyada d'un text sobre Sixena elaborat per l'historiador, especialista en aquesta matèria i professor emèrit de la Universitat de Saragossa, Agustín Ubieto, on resa "els béns han tornat a els qui els van pagar".

En ell s'explica que les peces retornen als seus legítims propietaris i poden ser gaudides ara pels veïns, les vides dels quals estaven lligades al Monestir, i per tots els interessats en aquest ric patrimoni artístic.

A més, s'ha presentat el còmic 'La clau Sixena', una història convertida en novel·la gràfica sobre la història de Sixena des de 1936, especialment, sobre els seus béns mobles. El còmic és obra de Marisancho Menjón (guió) i Juanfer Briones (dibuixos).

DEFENSA DEL PATRIMONI ARAGONÉS

Els 44 béns que ara es troben en els antics dormitoris van tornar a la seva ubicació original el passat 11 de desembre, després de dècades d'espera i en virtut de l'execució d'una sentència judicial. Es van sumar així als 51 arribats del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a l'estiu de 2016 --51 dels 53 que haurien d'haver tornat, ja que la Generalitat reconeix haver extraviat els dos restants--.

El monestir de Vilanova de Sixena espera ara la decisió judicial que permeti la tornada de les pintures murals de la sala capitular.

D'altra banda, en el seu esforç per recuperar el patrimoni aragonès, l'Executiu de Javier Lambán s'ha sumat a la demanda del Bisbat de Barbastre-Montsó i exercirà com a coadjuvant en la causa dels 111 béns de les seves parròquies, que són al Museu de Lleida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés