Actualitzat 22/10/2015 17:05

El Govern balear tramita el reingrés a l'Institut Ramon Llull

Espera signar el conveni durant les "pròximes setmanes"

PALMA DE MALLORCA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Govern balear ha acordat aquest divendres tramitar el reingrés a l'Institut Ramon Llull (IRL), un organisme que té com a objectiu la projecció exterior de la llengua i cultura catalana i del qual va sortir l'executiu liderat per José Ramón Bauzá durant la passada legislatura.

El portaveu de l'executiu balear, Marc Pons, ha explicat que la intenció del Govern balear és que els Consells Insulars i els ajuntaments de les Illes també es puguin adherir a l'IRL.

Segons ha dit, el Govern balear "ha d'implicar-se des de la unitat amb els diferents governs on hi ha territoris de parla catalana".

Per aquesta raó, aquest divendres es dóna el "primer pas" i es comença a treballar en aquest reingrés.

En aquest sentit, ha assenyalat que la "voluntat" de l'executiu balear és signar el conveni durant les "pròximes setmanes o mes" com a molt tard.

Alhora, Pons ha destacat la intenció del Govern balear que se sumin les diferents forces polítiques parlamentàries a aquest acord perquè hi hagi "una idea de treball conjunt a l'IRL" i existeixi un treball "a llarg termini".

Per la seva banda, la consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps, considera que "la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que es genera a Balears és un objectiu irrenunciable si volem créixer com a poble, més enllà dels límits que ens imposa la geografia. I aquesta tasca d'identificació i d'expansió és imprescindible fer-la conjuntament amb la resta de territoris amb els quals compartim llengua i cultura, perquè és des de la cooperació i la col·laboració que ens fem més presents en el nostre entorn pròxim i en el món".

Així, en un comunicat, ha assenyalat que perquè "transmetem un missatge d'unitat en relació amb la llengua catalana que compartim amb catalans i valencians i perquè considero que ha estat una equivocació sortir del IRL, crec que és imprescindible demanar el reingrés".

El Govern balear defensa que la projecció exterior de la llengua i de la cultura catalana que es produeix a les Illes ha de recaure en un organisme potent, que aglutini no només Balears, sinó també tots els territoris de parla catalana.

Cal recordar que el 7 de desembre del 2012 el Consell de Govern balear va acordar la separació del Consorci del IRL, que es va fer efectiva l'1 de gener del 2013, fet que va implicar un canvi en els Estatuts de l'IRL; la Generalitat de Catalunya i la Comunitat Autònoma de les Balears van crear l'IRL mitjançant conveni el 5 d'abril del 2002.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés