Publicat 22/02/2018 18:05

Galeristes internacionals a ARCO critiquen la "censura" a Santiago Sierra: "És juràsic i medieval"

Paret a Arco on estava l'obra 'Presos polítics' de Santiago Sierra
Europa Press

MADRID, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

Galeries internacionals presents en la fira d'Arco consultades per Europa Press han mostrat aquest dimecres la seva "sorpresa" i rebuig a la retirada de l'obra 'Presos polítics' de Santiago Sierra, qualificant-ho de "censura" i fins i tot d"acte juràsic i medieval".

"És juràsic i medieval, solament ho hem vist en països àrabs en els quals ho ordenava un xeic", ha lamentat el galerista colombià establert a Nova York, León Tovar, pocs minuts després d'haver rebut la visita a la seva stand dels Reis.

"Cal avançar, es tracta d'expressions artístiques i conceptes que han de ser respectats", ha insistit Tovar, qui entén a més que ha pogut deure's a "una reacció en calent". "Però les decisions s'han de pensar abans de prendre-les", ha afegit.

Per la seva banda, el galerista francès Laurent Mercier (de la galeria Maruani Mercier, una de les clàssiques dels últims anys), ha recordat com ells ja van viure fa més d'una dècada la censura amb una de les seves peces en la Biennal de Whitney de 1995.

"Era una obra de Lyle Ashton Harris amb un tutú amb el qual es veien els seus genitals, i es va crear gran revolada. Però no la retirem i el 2014 va ser el propi Whitney qui ho va adquirir", ha relatat a Europa Press el galerista.

"Si l'artista no pot fer la seva feina, que és la creativitat (reflexions i qüestionaments)...malament anem", ha criticat, deixant clar que, si escau, mai han cedit a peticions de retirades d'obres.

La galerista xilena Isabel Aninat, amb un stand curull d'obres que precisament parlen de la censura, ha qualificat de "ingenuïtat" la decisió de la direcció d'Ifema.

"Una obra d'art censurada immediatament adquireix valor", ha defensat. No obstant això, Aninat, qui ha bromejat amb la possibilitat que a ella li demanessin llevar una peça --"jo vinc de molt lluny i solament per aquest esforç no la llevaria"-- ha elogiat al director d'Arco, Carlos Urroz, qui "sempre ha tingut una gran política d'inclusió i respecte" al treball dels galeristes.

Mentre, la galerista belga Nadja Villene, ha recordat que l'art "no hauria d'obeir la política". "De fet, per mi no haurien d'estar junts, però ho estan, és així. En el cas d'Arc, la direcció artística sempre hauria de ser el més important", ha ressaltat, també en una altra defensa de la tasca d'Urroz aquests anys.

Finalment, una altra de les galeries que ha rebut la visita dels Reis, en aquest cas l'espanyola Pati Lara (amb la seva galeria The Ryder situada a Londres), entén en declaracions a Europa Press que l'obra 'Presos polítics' "mai hauria d'haver estat despenjada".

"Gestos com aquest limiten la llibertat de l'art, que ha arribat aquí per criticar i qüestionar", ha lamentat, assegurant que en cas que fos convidada a llevar una obra de la seva stand, preferia "pensar que diria que no".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés