Actualitzat 22/10/2015 16:12

Fontcuberta evidencia la "fragilitat de la imatge" en l'exposició 'Sputnik' del Cosmocaixa

El fotógrafo Joan Fontcuberta
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

El fotògraf Joan Fontcuberta reconstrueix al Cosmocaixa la història d'un cosmonauta rus misteriosament desaparegut en plena carrera per la conquista de l'espai amb els EUA en l'exposició 'Sputnik: l'odissea Soiuz 2', on evidencia la "fragilitat de la imatge" i reflexiona sobre els discursos de poder emesos per grans institucions, ha explicat aquest divendres a la presentació.

L'exposició, que es podrà visitar fins al 31 de maig, estableix un diàleg entre l'art i la ciència, i està integrada per un centenar de fotos, gràfics, mapes, uniformes i obres d'art de la Col·lecció La Caixa d'Art Contemporani, a més de les fotos cedides pel mateix Fontcuberta, comissari de la mostra.

Fontcuberta, que ha explicat que es va començar a interessar per l'astrografia gràcies a una col·laboració sobre l'època de les 'Constel·lacions' de Joan Miró, ha destacat que la mostra proposa un apassionant recorregut per la desaparició del cosmonauta Ivan Istochnikov en ple vol, víctima d'una operació fallida de la nau Soiuz 2 el 1968.

La història es remunta al 1957 amb l'èxit del llançament i posada en òrbita del primer satèl·lit artificial, l''Sputnik', el que va suposar una carrera entre Rússia i EUA que va provocar nombroses víctimes, algunes d'elles expressament silenciades.

No va ser fins al 1993 que va ressorgir la història del cosmonauta Istochnikov gràcies al periodista Michael Arena que va descobrir una fotografia manipulada, que es va convertir en punt de partida d'una apassionada investigació que el va portar a descobrir un dels episodis més foscos del programa espacial soviètic.

La fotografia es pot preveure en l'exposició del Cosmocaixa que, segons el comissari, ha estat valent a l'hora de mostrar aquesta història per qüestionar totes les "grans institucions que emeten discursos totalitaris".

"Més enllà d'aquest fet tràgic, l'exposició explica la desaparició d'un ésser humà afanyat a comunicar coneixements", ha ressaltat el fotògraf, que ha destacat que en els anys 60 els cosmonautes eren herois de la societat, al mateix nivell de la consideració que avui dia reben futbolistes i cantants.

Dividida en tres espais, un introductori, un altre de reconstrucció de la vida del cosmonauta, i un tercer sobre la seva desaparició, la mostra té peces de la mateixa nau, un tros de meteorit de kriptonita radioactiva i una foto d'una ampolla de vodka que el mateix cosmonauta va voler enviar un missatge, encara avui no desxifrat.

"HI HA IMATGES QUE FAN QUE MATEM"

Per a Fontcuberta, la mostra ha de fer pensar sobre el fet que la imatge pot ser una trampa: "Hi ha imatges que fan que matem o que ens matin, com ha succeït fa poc a França".

"Les imatges creen estats d'opinió i formaten els nostres esperits", ha argumentat Fontcuberta, que ha aprofitat per reivindicar una educació visual per a la societat amb la finalitat de fomentar l'esperit crític.

La directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, ha celebrat la inauguració de la mostra, que després visitarà Frankfurt, i ha ressaltat la "generositat" de Fontcuberta a l'hora de cedir un centenar de les seves imatges.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés