Actualitzat 22/10/2015 16:40

El finlandès Alvar Aalto mostra la seva arquitectura sensorial i humanitzada al CaixaForum

El CaixaForum descubre la arquitectura del finlandés Alvar Aalto
EUROPA PRESS

La mostra retrospectiva inclou 350 peces, entre maquetes, mobles, fotografies i pintures de l'autor

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

El Caixaforum de Barcelona descobreix l'arquitectura sensorial i humanitzada del finlandès Alvar Aalto amb una exposició retrospectiva del que està considerat com una de les figures fonamentals de l'avantguarda artística i arquitectònica del segle XX, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el director del Vitra Design Museum, Mateo Kries.

Amb 350 peces --entre maquetes, dibuixos originals, mobles, llums i fotografies-- l'exposició del Vitra Design Museum (Alemanya), feta en cooperació amb l'Alvar Aalto Museum (Finlàndia) i l'Obra Social La Caixa, relata la "visió molt avantguardista de la naturalesa i la tecnologia" de l'autor i es podrà veure a partir d'aquest dijous i fins al 23 d'agost.

L'arquitectura d'Aalto es concentra en una percepció sensorial de l'entorn "segons la qual l'arquitectura no és només el que t'envolta, sinó que factors com la llum del sol i l'experiència tàctil són determinants per a la percepció i l'experiència a l'espai, un concepte sinestèsic molt avançat a la seva època", ha valorat Kries.

'Alvar Aalto 1898-1976. Arquitectura orgànica, art i disseny' proposa una visió global i cronològica dels seus 50 anys de creació, en els quals n'ha fet prop de 500 a 18 països, entre les quals figuren des de cases fins a oficines o centres sanitaris.

La mostra relata també el diàleg que mantenia amb arquitectes contemporanis --sobretot avantguardistes-- i com, per a Aalto, "la concepció orgànica de l'arquitectura neix com a contrapès de la comprensió dogmàtica i racionalista de la modernitat i va més enllà de la forma".

TECNOLOGIA AL SERVEI DE L'ORGÀNIC

Aalto concebia el seu treball com a obres d'art integradores i des d'una sensibilitat social, "lluny de la idea d'una arquitectura per a una minoria", ha explicat la directora d'exposicions de la Fundació Bancària La Caixa, Isabel Salgado.

A més de fotografies històriques i instantànies encarregades a Armin Linke específicament per a l'exposició, han destacat la presència d'una projecció que mostra les vistes al bosc des d'un dels primers ascensors fets amb parets de vidre, obra d'Aaldo en un sanatori per a tuberculosos finlandès, el que demostra com posava la tecnologia al servei de l'orgànic.

L'exposició demostra com, igual que Le Corbusier, Aalto elegia també els materials dels seus dissenys, amb intenció de cuidar el fet tàctil, i té també una representació de la seva relació amb l'art --es poden veure les seves pintures--, així com el seu interès per redescobrir la tradició local i incloure-la en el discurs arquitectònic.

En el seu pas per Espanya, s'ha sumat a la mostra un apartat sobre la visita d'Aalto el 1951, en què s'expliquen les seves visites a Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca i Andalusia, on va veure l'obra de Gaudí, l'Escorial i L'Alhambra, així com les conferències que ha fet a la capital catalana, coincidint amb una necessitat de l'època de recuperar la modernitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés