Actualitzat 22/10/2015 17:02

La Filharmònica de Szczecin a Polònia, Premi Mies van der Rohe de la UE

Filarmónica de Szczecin en Polonia, Premio Mies van der Rohe de la UE
SIMON MENGES

BARCELONA, 8 maig (EUROPA PRESS) -

La Filharmònica de Szczecin a Polònia, dissenyada pels arquitectes establerts a Barcelona Barozzi/Veiga, ha guanyat aquest divendres el XIV Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premi Mies van der Rohe, dotat amb 60.000 euros i fet públic aquest divendres per la Comissió Europea i la fundació de l'arquitecte alemany.

A l'acte, han acudit el sotsdirector general d'Educació i Cultura de la Comissió Europea (CE), Jens Nymand Christensen; el president de la Fundació Mies van der Rohe i tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament, Antoni Vives; la directora de la fundació, Giovanna Carnevali, i els membres del jurat encapçalat per Cino Zucchi.

L'edifici es percep com un element de llum amb una façana de vidre il·luminada des de l'interior que permet diferents percepcions, i destaca pels contrastos generats per l'austeritat exterior i simplicitat dels espais de circulació amb l'expressivitat de la sala principal i la de concerts, ha valorat el jurat.

L'equipament inclou una sala simfònica de 1.000 espectadors, una sala per a la música de cambra per a 200 espectadors, un espai multifuncional per a exposicions i conferències, i un ampli 'hall' d'entrada.

Els arquitectes de la filharmònica, el català Alberto Veiga i l'italià Fabrizio Barozzi --que han treballat en col·laboració de Studio A4--, han recalcat el "valor i responsabilitat" amb què reben el guardó.

Al Premi Mies van der Rohe han concorregut 420 obres de 36 països europeus, dels quals s'havien escollit cinc finalistes, entre els quals es troben el Museu d'Art de Ravensburg d'Alemanya, el Museu Marítim de Dinamarca a Helsingor, el Celler Antinori a Bargino-San Casciano Val di Pesa a Itàlia i el Centre d'Estudiants Saw Swee Hock de la London School of Economics al Regne Unit.

Christensen ha destacat la necessitat d'integrar els "valors de la sostenibilitat" en les fórmules d'arquitectura contemporània, i ha celebrat el significat d'un premi que rep el suport de la CE.

CASA LLUM, PREMI EMERGENT

A la cerimònia de lliurament al pavelló Mies van der Rohe, al qual han acudit tots els estudis finalistes, també s'ha revelat el nom del Premi Arquitecte Emergent que, dotat amb 20.000 euros, ha recaigut a l'estudi català Arquitectura-G per l'obra Casa Llum.

Es tracta d'un habitatge unifamiliar situat a la localitat extremenya de Cilleros fruit d'una renovació completa d'una casa ja existent però en condicions molt deteriorades.

En aquest cas, el jurat ha valorat la "simplicitat i claredat dels espais", així com la seva alta qualitat ambiental i la paleta de colors utilitzada, ha assenyalat Zucchi.

Així, dos estudis catalans han estat reconeguts pel seu treball en el marc del premi sènior i el guardó que reconeix els talents emergents del panorama arquitectònic de la Unió.

Els guanyadors també han rebut una escultura de l'artista català Xavier Corberó i els finalistes i els clients han rebut una medalla que premia el seu treball i implicació en la construcció de gran qualitat en el territori europeu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés