Actualitzat 15/12/2014 17:32

Enric Vila defensa Barcelona com a element regenerador europeu en la seva última novel·la

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

L'autor Enric Vila mostra el paper de Barcelona com a element regenerador europeu, entenent les ciutats com una clau per mantenir el poder d'occident en la conjunció política mundial, en la seva última novel·la 'Londres-París-Barcelona', publicada en català per Galàxia Gutenberg.

   Una història d'amor és el fil conductor d'aquesta obra, que ficciona experiències de l'autor i combina el relat amb una línia assagística, més teòrica, que desenvolupa aspectes com la història de les ciutats i el seu paper en el món i els fets del 1714 dins d'Europa.

   Vila ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que aborda el paper dels catalans, els homosexuals i les dones com a col·lectius que encarnen cada vegada més els valors de llibertat i emancipació amb els quals Occident hauria de comptar per continuar mantenint-se com a hegemònic en l'actual moment d''impasse'.

   L'autor parteix d'una experiència personal, quan es va traslladar a Londres el 2009 després de publicar la seva novel·la 'El nostre heroi Josep Pla' (A Contra Vent Editors) i va emprendre un viatge de recerca del qual va tornar amb la sensació que ja era tard per reinventar-se i la intenció d'assumir la pròpia realitat.

   El protagonista és un personatge perdut, a través del qual l'autor llança idees que vol que facin pensar el lector, a més d'explicar el sofriment, tant històric i actual, d'una societat catalana "feta pols, que té com a única solució fer tot el que pugui amb el que té", superant així les antigues xacres.

L'ULL DE LA TEMPESTA

   Vila ha afirmat que les ciutats són un lloc clau també des del punt de vista social, l'ull de la tempesta on l'individu pot arribar a aconseguir l'èxit més gran, però també el fracàs més gran.

   L'autor ha descrit Espanya com una pugna eterna entre dos centres de poder que mai es resignaran a ser inferiors l'un de l'altre, Madrid i Barcelona, situats en un món occidental on els enfrontaments ja no suposen baixes com les de les guerres mundials, per la qual cosa el risc humà és més assumible per als ciutadans.

   Sobre l'enfrontament entre les tendències democratitzadores i autoritàries que veu en la situació política actual, ha assenyalat que Barcelona és la clau de l'independentisme català per poder parlar a Europa d'igual a igual.

   De fet, Vila defensa que l'Europa que ha estat creada tal com és ara per Londres i França "s'està esgotant", i el continent es convertirà en una xarxa de ciutats que competiran a nivell econòmic en lloc de polític, en què Barcelona podria assumir aquest paper regenerador.

   Això ho atribueix al fet que és l'única ciutat que no ha sucumbit als estats que tenen hegemonia, mantenint una cultura diferent de l'espanyola i la francesa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés