Actualitzat 19/03/2015 16:14

Cosmocaixa viatja al futur amb una exposició que imagina el planeta el 2100

Maqueta del coche de 'Regreso al futuro' en una exposición de Cosmocaixa
Foto: EUROPA PRESS

Projectaran pel·lícules de ciència-ficció en un cicle de cinema a l'aire lliure

BARCELONA, 19. (EUROPA PRESS) -

Cosmocaixa de Barcelona inaugura aquest divendres l'exposició temporal 'Experiment Any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?', un "viatge al futur" que imagina el món l'any 2100 des del punt de vista científic i de la ciència-ficció.

   En roda de premsa aquest dijous, han presentat l'exposició, que es podrà visitar fins al 31 de gener del 2016, la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán; el director de l'àrea de Ciència de la Fundació, Ignasi López, i el director de Cosmocaixa, Lluís Noguera.

   Una rèplica del cotxe DeLorean de la pel·lícula 'Retorn al futur' (Robert Zemeckis, 1985) obre la mostra: "l'exposició vol ser un viatge al futur. El cotxe transporta el visitant al 2100", ha afirmat López, que ha detallat que Cosmocaixa ha signat un acord amb Universal Pictures per utilitzar la maqueta, en el marc del 25è aniversari del film.

   L'exposició, que està dirigida a tots els públics i ha costat 1,2 milions d'euros, es divideix en quatre grans blocs que plantegen les problemàtiques que poden presentar-se en els pròxims anys: la superpoblació, les megaciutats, els recursos naturals i la societat del coneixement.

   Disposa de pantalles audiovisuals en les quals apareix el periodista científic Dani Jiménez informant sobre aquests àmbits; a més d'incorporar panells informatius, objectes tecnològics -com un ascensor espacial--, i simuladors, combinat amb cartells de pel·lícules de ciència-ficció i maquetes d'elements que surten en aquestes.

   Cosmocaixa, a través dels assessors científics Miquel Barceló, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i Josep Perelló, de la de Barcelona (UB), ha basat aquesta exposició en estudis prospectius de l'Agència Europea del Medi Ambient (Aema).

PARTICIPACIÓ DEL VISITANT

   Aquest experiment també convida el visitant a opinar a través d'un qüestionari interactiu amb preguntes com 'Com creieu que evolucionarà la població mundial?', que es troba en cada part temàtica, i al final de l'exposició es recullen els resultats en unes pantalles amb gràfics.

   Segons Durán, l'exposició defensa la tesi que el futur no està escrit sinó que totes les persones poden actuar per modificar-lo: "Planteja com treballar aquest futur i fer-ho més còmode per als nostres fills. El futur està a les nostres mans".

   Una de les activitats paral·leles a la mostra, que previsiblement viatjarà a altres ciutats, és el cicle de pel·lícules de ciència-ficció a l'aire lliure 'CosmoNits', que projectarà els films 'Retorn al futur 2' (Robert Zemeckis, 1989); 'Matrix' (Andy Wachowski, 1999), i 'Moonde' (Duncan Jones, 2009).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés