Actualitzat 17/11/2017 16:07

Cineastes catalanes donen suport a noves creadores amb un pla contra la desigualtat de gènere

N. Ballús i M. Porté a la presentació
CIMA CATALUNYA

El 64% dels estudiants de cinema són dones, però només lideren el 16% de pel·lícules

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

L'associació promotora de dones cineastes i de mitjans audiovisuals, Cim Catalunya, impulsarà el pla d'acció #DonesVisuals, sis accions contra la "desigualtat històrica" de les dones en aquest àmbit, per promoure el seu lideratge i per donar més visibilitat a noves creadores, amb ajudes per a formacions, suport tècnic i un directori, entre d'altres.

El programa tractarà de trencar "el sostre de vidre" basant-se en l'experiència similar realitzada a Suècia, on la igualtat de gènere ha estat una prioritat política. La proporció de dones entre els directors s'ha aconseguit augmentar des del 26% del 2012 al 50% el 2015, han explicat les associacions aquest divendres en un comunicat.

Les majoria d'estudiants de Comunicació Audiovisual a les universitats de Catalunya són dones, amb un 64% de mitjana, però en incorporar-se al mercat laboral troben dificultats, com "estereotips, desigualtats salarials, invisibilitat en les preses de decisió i absència de càrrecs", i només el 16% dels projectes de cinema estan liderats per dones.

A més, només el 26% dels departaments de producció audiovisual tenen una dona al capdavant, i únicament el 34% dels personatges protagonistes són dones, han afegit, per la qual cosa hi ha una falta de referents.

BORSA D'AJUDES

El pla d'acció #DonesVisuals impulsarà des d'aquest any una borsa d'ajudes per a directores de fotografia, caps de so, muntadores, compositores i caps d'efectes especials per desenvolupar formacions, i la creació d'un directori web de professionals, per incentivar aliances i donar visibilitat.

També oferirà un programa d'acompanyament a productores novelles que estiguin desenvolupant un projecte de llargmetratge, i un programa d'acompanyament per a projectes en fase de desenvolupament --amb suport en el guió i la direcció i una trobada en un festival--.

El pla inclou la realització d'una anàlisi sobre la desigualtat actual, i un programa de Cim Catalunya en col·laboració amb L'Alternativa Professionals i la Bonne per introduir en la indústria 13 projectes de curtmetratges liderats per dones.

La directora Neus Ballús i la productora Miriam Porté han presentat la campanya --com a representants de Cim-- i acompanyades de la col·laboradora del Swedish Film Institute, Ellen Tejle, referent a Europa per la seva lluita per la diversitat als mitjans, i que va promoure la campanya A-Rate per conscienciar sobre la representació femenina i no-blanca als films.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés