Actualitzat 22/10/2015 16:08

El CCCB explora el dret a l'habitatge amb 44 propostes de Barcelona i Medellín

Exposición 'Pis(o) pilot(o). Medellín-Barcelona' en el CCCB
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acollirà des d'aquest dijous fins al 25 d'octubre l'exposició 'Pis(o) Pilot(o). Medellín-Barcelona', que explora 44 formes innovadores de pisos de Barcelona i Medellín (Colòmbia) amb la finalitat de reflexionar sobre el dret a l'habitatge.

En roda de premsa aquest dimecres, han presentat la mostra els comissaris David Bravo, Josep Bohigas, Nydia Guitiérrez; la directora del projecte i cap del servei d'exposicions del CCCB, Rosa Ferré, i el director del CCCB, Vicenç Villatoro, entre d'altres.

L'exposició, que s'exhibirà al Museu d'Antioquia de Medellín del 24 de juny al 20 de setembre, s'organitza a partir del que simula ser un carrer amb espais amb tendals a la part superior que representen pisos i que acullen les diferents propostes, algunes de les quals s'estan portant a terme en aquestes dues urbs.

"Com el carrer, la casa és una qüestió col·lectiva", ha expressat el comissari David Bravo, i ha afirmat que la llar és massa important com per deixar-la en mans del mercat o dels tècnics que no responen a les necessitats de la gent.

La iniciativa parteix de la constatació que "s'han fet les coses malament" en matèria d'habitatge a causa de la bombolla immobiliària i els problemes d'accés, per la qual cosa l'exposició vol repensar els diferents models de pisos i buscar solucions.

PISOS BUITS I DESNONAMENTS

La primera part consta de plafons informatius en forma de portes que contenen dades sobre habitatges buits i desnonaments a aquestes ciutats; la segona part reuneix una pluralitat de solucions perquè "els usuaris les coneguin i les reclamin", i la tercera és una síntesi dels reptes de futur.

Aquests reptes passen, segons els comissaris, per reciclar, és a dir, omplir els buits i compartir la ciutat que ja està construïda; cohabitar, buscant el màxim de beneficis de compartir espais, i cooperar per trobar noves vies d'habitatge, apartant-se de la competitivitat i l'individualisme.

ALGUNES EXPERIÈNCIES

Entre les experiències que recull, destaca la 'Cooperativa del carrer Princesa, 49' de Barcelona, un espai que l'Ajuntament va cedir a la cooperativa d'usuaris i habitatges SostreCívic que allotjarà cinc famílies mitjançant el dret d'ús.

També explica el 'Dret de superfície: habitatges de compra a preu de lloguer protegit', basada en el fet que el consistori barceloní facilita un pis de protecció oficial amb la modalitat de dret a superfície; el disseny d'un prototip de quatre habitacions per viure de manera compartida, fet per Andrés Jaque, i 'Pis zero', un projecte d'investigació sobre habitatge temporal per a persones sense sostre.

Tracta propostes com els pisos buits de lloguer social, el treball de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'ocupació d'espais en desús, i el projecte 'Masoveria Urbana', impulsat per Masoveria Urbana per a la Llar Alternativa (M.U.L.A), un grup de joves que exemplifiquen una forma de viure beneficiosa per a persones amb pocs recursos en habitatges en desús.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés