Actualitzat 20/07/2018 16:26

Barcelona recupera 12 pintures del llegat de Muñoz Ramonet, una d'elles trencada

Pintures del llegat Muñoz Ramonet retornades a la fundació
EUROPA PRESS

Les filles es neguen a retornar-ne sis més després d'un error del secretari judicial "ja solucionat"

BARCELONA, 20 jul. (EUROPA PRESS) -

Barcelona ha recuperat 12 pintures del llegat de Julio Muñoz Ramonet, una d'elles trencada amb un tall, després que el matí d'aquest divendres s'hagi executat l'ordre d'entrega de les peces, localitzades a la finca de Sant Andreu de Llavaneres (Barcelona), i que a la tarda aniran al Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac) perquè faci les verificacions necessàries.

En una atenció als mitjans, el tinent d'alcaldia de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha explicat que les filles de l'empresari, les germanes Muñoz Vilallonga, no han lliurat les sis obres restants de les 18 que va manar el jutge per un "error material" del secretari judicial, a pesar que ja figuraven en un acord.

Entre les obres que sí que s'han lliurat, destaca una pintura sobre fusta del segle XV de l'Escola Valenciana d'una verge ('Verge orant'), així com un oli del segle XVIII atribuït a Joshua Reynolds que retrata un cavaller, una pintura sobre fusta de la 'Consagració de Sant Agustí' datada entre els anys 1510-1520, d'autoria anònima, i el retrat d'una dona d'Antoni Caba (1873).

Entre les obres, algunes de la col·lecció Bosch Catarineu, figura un retrat de les noces de Julio Muñoz Ramonet, fet per Ernest Santasusagna l'any 1946, mentre que completa la llista el 'Retrat d'una dama' de Baró Gérard, del segle XIX, i que ha estat lliurat amb la tela trencada, amb un tall vertical, per la qual cosa l'Ajuntament reclamarà la compensació pertinent.

També s'ha retornat el 'Retrat de la marquesa de Muxica', de Winterhalter (segle XIX); una pintura central d'un tríptic dels segles XV-XVI d'un anònim ('Calvari'); la pintura 'Sant Francesc' del segle XVII atribuïda a Schurtz; 'Nen Jesús amb la creu' d'Alonso Cano (XVII); un oli de 1971 d'Ommegank i un retrat anònim d'un nen de 1613.

Les obres són patrimoni públic des de 2012, quan una sentència del Tribunal Suprem va dictar-ne el lliurament a la Fundació Muñoz Ramonet, i se'ls sumen quatre més que es coneix que estan en aquesta finca, però que actualment estan en litigi, i el comissionat de Cultura de Barcelona, Joan Subirats, ha recordat que el llegat compta amb unes 350 obres més.

"Barcelona pateix des de fa molt temps un saqueig continuat del seu patrimoni històric i cultural per part de les filles, dels familiars de Muñoz Ramonet, i avui hem fet un pas més per recuperar el que és de la ciutat", ja que fins ara els quadres només els podien gaudir elles, mentre la voluntat de l'industrial era que ho fessin tots els barcelonins.

Ha recordat que en aquest "serial judicial" que porta més de 23 anys de litigi entre l'Ajuntament de Barcelona i les hereves, amb un primer pas en el qual es va accedir a les cases del carrer Avenir de Barcelona, el segon en recuperar els quadres de Goya i Greco que exposa actualment el Mnac, i el tercer és amb la recuperació de dotze peces.

L'advocat de la Fundació Muñoz Ramonet, Eudald Vendrell, ha relatat que en un últim tràmit després d'un acord de les parts sobre lliurar les 18 obres, el secretari es va equivocar i es va saltar una línia de la llista, un error subsanable que ja s'ha solucionat.

Ha assegurat que dilluns vinent al matí presentessin un escrit al jutge perquè s'engeguin multes coercitives, s'adverteixi de desobediència i si és necessari s'enviï a la policia a per les altres sis peces.

"MALA FE PROCESSAL"

Ha acusat les germanes d'aprofitar-se d'aquest error, ja s'ha solucionat, i ha vist, en la seva negativa, menyspreu cap als veïns de la ciutat, que "s'acumula a tots els despropòsits i totes les estratègies de mala fe processal que han caracteritzat aquest procés per part d'aquests familiars".

Ha assegurat que encara que tinguin una gran posició social, el consistori emprendrà totes les accions legals necessàries, i les obres acabaran estant a la ciutat, i ha rememorat que ja s'ha advertit en diverses ocasions de la possibilitat que hagin comès un delicte de desobediència, als quals se sumen els altres pels quals estan sent investigats en un procés penal en el qual assegura que s'han negat a declarar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés