Actualitzat 22/10/2015 16:28

Barcelona impulsa la seva candidatura a Ciutat Literària de la Unesco amb tot el sector

Acto para la Candidatura de Barcelona como Ciudad Literaria de la Unesco
EUROPA PRESS

Ciurana: "És la capital editorial en català però també castellà"

BARCELONA, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

Barcelona ha posat aquest dilluns les bases de la seva candidatura com Ciutat Literària de la Unesco amb la constitució del Consell Promotor que ha de promoure-la --a l'espera que s'obri la convocatòria oficial-- en un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament amb la participació d'autors, editors i llibreters.

"Avui ens constituïm formalment com a Consell Promotor i esbossem els principals trets que tindrà la candidatura", ha declarat a Europa Press el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, que ha instat a esperar l'obertura del termini per ultimar la candidatura de Barcelona, una data que ha de fixar la Unesco.

ELS AVANTATGES DE BARCELONA

Ciurana ha concretat que hauran de revisar-se els termes de la convocatòria en el moment en que surtin, però el treball està fet: "Tenim un sector fort, unit i cohesionat", i ha defensat que Barcelona reuneix condicions.

Segons ha detallat, Barcelona alberga una gran capacitat creativa de la mà dels seus autors; un fort teixit empresarial gràcies als seus editors, una extensa xarxa de llibreries i un sistema de biblioteques: "Lluny de competir uns amb els altres, col·laborem".

Ha destacat com punts forts de Barcelona que cada mes el calendari té alguna activitat relacionada amb la literatura, i també la voluntat de la capital catalana d'entrar en la cooperació internacional i la seva posició al Mediterrani, que configuren una candidatura "molt positiva".

"Barcelona és la capital editorial en llengua catalana però també en llengua castellana. Aquesta capitalitat la volem exercir i traduir en fets concrets", ha dit Ciurana, segur que una forma de promocionar aquesta capitalitat és que hi hagi una base de lectors i creadors important, així com un sector econòmic fort.

Per a ell, "en el món del llibre ha de treballar tot el món remant en la mateixa direcció", i ha exalçat esdeveniments literaris tan destacats com Sant Jordi, fires com el Liber i el Kosmopolis, la participació a la Fira de Frankfurt, la presència de la crítica literària i d'il·lustradors, i la Barcelona que recorda els seus creadors als carrers i places de la ciutat.

SUPORT D'EDIMBURG

La directora de la Ciutat Literària d'Edimburg, Ali Bowden, ha dit que Barcelona es converteix en una prioritat per a les altres Ciutats de la Literatura, i ha afegit: "Voldrem col·laborar amb vosaltres, compartir amb vosaltres i aprendre amb vosaltres".

"Us acollirem en la nostra xarxa i teniu tot el suport d'Edimburg a la vostra candidatura per convertir-vos en Ciutat de la Literatura Unesco", ha acabat.

TRIAS RECORDA GRASS I GALEANO

L'alcalde, Xavier Trias, ha lamentat que aquest dilluns no és una bona jornada per a la literatura després de la mort dels escriptors Eduardo Galeano i Günter Grass, i ha destacat que la candidatura és "un objectiu ambiciós" que, d'aconseguir-se, reactivarà un sector de riquesa molt important.

També han participat en l'acte el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Àlex Susanna; la de la Institució dels Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs; el de Promoció de l'Icub, Llucià Homs; el del CCCB, Vicenç Villatoro, i el comissari de l'Any del Llibre, Sergio Vila-Sanjuán.

A més, han estat la presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Bel Olid; el del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis; la de l'Associació de Traductors de Catalunya, Marta Morros; el propietari de la llibreria Laie, Lluís Morral, i la directora de la Biblioteca Mercè Rodoreda d'Horta, Isabel Minguillón.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés