Publicat 18/10/2017 14:47

Anagrama rescata els seus quaderns d'assaig amb Marina Garcés, Claudio Magris i Rafael Chirbes

La filòsofa Marina Garcés
EUROPA PRESS

L'autora de 'Filosofía inacabada' defensa "obrir silencis" al fil del context polític català

BARCELONA, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

L'editorial Anagrama ha rescatat els seus petits quaderns d'assaig amb una nova col·lecció que obren la filòsofa Marina Garcés, un text evocador de Rafael Chirbes, una reflexió sobre la intimitat de Claudio Magris i un reportatge sobre els refugiats d'Emmanuel Carrère, ha explicat l'editora Sílvia Sesé, acompanyada de la filòsofa.

Es tracta de ressuscitar i fer una nova temporada de l'emblemàtica col·lecció 'Quaderns Anagrama' que va sorgir en els 70 davant el "panorama desèrtic de l'assaig en els anys 70", ha subratllat l'editora, que ha destacat la transversalitat i possibilitats de la nova sèrie bilingüe a la qual pròximament se sumaran noves veus com la de Jordi Amat.

"Un assaig és una reflexió en marxa", diu Garcés en el pròleg del llibret, i Sesé fa seves aquestes paraules per descriure els 'Nous Quaderns Anagrama' com un focus de pensament en curs, i que s'interessarà per qüestions actuals sobre el temps, l'ansietat, els afectes.

L'autora de 'Filosofía inacabada' i de 'Fora de classe', ha celebrat com un gest de "justícia poètica" poder formar part d'aquesta nova col·lecció, que ella va devorar durant els 90 i de la qual va demanar una reedició al mateix fundador del segell, Jorge Herralde, per la dificultat de trobar els títols.

En l'assaig 'Nueva ilustración radical', convida el lector a prendre una "actitud crítica antidogmàtica", convençuda que el període de la Il·lustració no va ser un projecte de modernització del món, sinó que en realitat va ser una actitud crítica i radical per combatre les credulitats del seu temps.

"ATREVIM-NOS A PENSAR"

L'autora ha vist com una ironia el fet de posar un títol tan gran en un llibre tan petit, i ho ha vist com un exemple: "Amb gestos molt petits podem fer salts molt grans, si ens atrevim a pensar. Atrevim-nos a pensar".

El petit quadern, de 75 pàgines, està concebut més com un assaig propositiu que argumentatiu, que pot ser avanç de futurs treballs seus relacionats amb el saber i l'emancipació.

ABISME ENTRE SABER I PODER

"Podem canviar-nos a través del coneixement i del saber", segons Garcés, que ha constatat un abisme entre el saber i el poder canviar coses.

Per això, tracta de refer el vincle entre el saber i l'emancipació, i proposa una nova il·lustració radical "contra la rendició" de l'ésser humà en un planeta finit a la vora del col·lapse i damunt de bombolles (financeres, immobiliàries, etc) sempre a punt d'esclatar, observa.

Preguntada pel diàleg del seu assaig amb la situació política actual, ha celebrat que arran d'aquest context es puguin "obrir silencis i tabús de pors heretades", i ha defensat que es puguin assumir noves preguntes junts.

POR I PROMESES

El valor que té aquesta situació, més enllà de la immediatesa, és que es poden trencar els espais construïts damunt de la por i de les promeses, i quan aquests es trenquen neixen les grans preguntes.

Per a Garcés, es tracta d'una crisi a Catalunya, a Espanya i a Europa, que demana mantenir oberta en el sentit positiu del terme: "En el sentit que no tot està escrit, ni tot està resolt".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés