Dibuixos de nens refugiats per recordar a Zoido l'incompliment d'acollida: Només 8 menors en dos anys

Dibuixos i carta enviats per Save the Children a Zoido
SAVE THE CHILDREN
Publicat 22/09/2017 17:24:16CET

MADRID, 22 Set. (EUROPA PRESS) -

Save de Children ha enviat una carta i uns dibuixos de nens refugiats al ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, per denunciar l'incompliment de la quota de refugiats per part del Govern espanyol, al mateix temps que li demana prioritzar als menors estrangers no acompanyats.

Els dibuixos enviats han estat pintats per dos germans iraquians, Yussuf, de 9 anys, i Karim, d'11, que es troben atrapats en els Balcans després d'haver fugit de l'ISIS i de sobreviure al naufragi de la seva embarcació. En ells, els germans s'han retratat com a superherois i expliquen l'espantats que vivien a el Iraq i com volen seguir el seu viatge a Europa.

En la carta enviada a Zoido, l'organització denuncia l'incompliment de la quota d'acollida i afirma que això "ha provocat una regressió en els drets dels nens refugiats". Així, el director general de Save the Children a Espanya, Andrés Conde, ha afirmat que aquests nens "són els més vulnerables" i que "no hi ha cap voluntat per part del Govern de portar-los a Espanya, quan hi ha places d'acollida en les comunitats autònomes disponibles per a ells".

L'organització denuncia que el Govern espanyol es va comprometre a acollir 17.337 refugiats abans del proper dimarts, 26 de setembre, no obstant això solament n'ha emparat 1.980, dels quals, només 8 dels arribats en els dos últims anys són menors.

A més, Save the Children denuncia que, a causa de les traves en el procés de sol·licitud d'asil, solament sirians i eritreus han pogut accedir al mecanisme de reubicació, mentre que afganesos i iraquians han estat exclosos, quedant un elevat nombre de nens en risc.

Per això, l'organització ha acompanyat la carta enviada al ministeri amb dibuixos i testimoniatges de dos germans iraquians, que es troben atrapats en els Balcans després d'haver fugit de l'ISIS i d'haver sobreviscut al naufragi de la seva embarcació a Grècia.

L'organització afirma que des de començaments d'agost, més de 6.000 persones han arribat als Balcans i les illes gregues, de les quals, el 40% són nens, que es veuen obligats a viure en camps sobresaturats sense amb prou feines sanejament i envaïts per rates i insectes.

A més, segons l'ONG aquests camps s'han convertit en llocs molt perillosos per als nens, amb casos freqüents de violència i abusos sexuals. Afirmen que les llargues estades en aquestes condicions exposen als nens a danys psicològics, alts nivells d'estrès i ansietat, depressió i autolesions.

Per això, Save the Children ha demanat una sèrie de mesures a la UE, entre les quals es troben l'establiment, en el marc del Reglament de Dublín, d'un mecanisme permanent per compartir la responsabilitat entre els Estats membre i que les decisions de reubicació estiguin guiades per l'interès de cada nen.

A més, l'ONG demana que l'Agenda de migracions de la UE enforteixi els sistemes de protecció de menors i el disseny de polítiques públiques al llarg de les rutes migratòries, a més de tenir un enfocament de drets d'infància.

Finalment, demanen que s'inverteixi en integració per prevenir la pobresa infantil i la transmissió generacional de desigualtat, així com reforçar i expandir vies legals incloent un procediment accelerat per a la reunificació de les famílies.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.