Actualitzat 17/12/2015 17:20

Piensos del Segre i Lleidatana de Pinsos, Premis Pronosporc 2015

Premios Pronosporc 2015
EUROPA PRESS

Els experts preveuen números vermells per al sector fins al maig del 2016

   LLEIDA, 17 Des. (EUROPA PRESS)

Els directius de Piensos del Segre, Isidre Camí, i de Leridana de Piensos, Ramon Bellosta, han guanyat aquest dijous la setena edició dels Premis Pronosporc, guardons que lliura i organitza Mercolleida per donar a conèixer als millors analistes del sector a Espanya en les categories de Porc Acarnissat i Garrí.

   Al lliurament de premis, que s'ha celebrat a la llotja lleidatana, els guanyadors han apuntat les dificultats que afronta el sector en els pròxims mesos després de 18 setmanes de descens a les cotitzacions.

   Segons l'opinió de Bellosta i del gerent de Mercolleida, Francesc Ollé, continuarà en números vermells fins al maig.

   Bellosta ha xifrat la caiguda dels preus del porc acarnissat un 12% respecte al 2014 i Camí un 30% les cotitzacions dels garrins, en una roda de premsa en la qual l'alcalde de Lleida i president de Mercolleida, Àngel Ros, ha considerat que no és just que un quilo de carn de porc valgui menys que un cafè.

   Ja ho va dir l'any passat, quan el quilo en viu cotitzava a 1,20 molt per sobre dels 95 cèntims d'aquest any.

   Amb vista al futur, Bellosta ha posat la seva esperança durant l'obertura de l'emmagatzematge privat de carn de porc el gener, que accelerarà les matances i en la demanda creixent del mercat xinès, on el sacrifici de reproductores està incrementant la demanda.

   El creixement del cens de porcí per la millora sanitària i les reinversions dels anys de bonança en el sector està disparant els censos i provocant distorsions.

   Mercolleida és utilitzada com a preu de referència per més del 90% de les operacions realitzades en porcí a Espanya i és referència europea del preu espanyol.

   És el mercat espanyol de porcí amb una ponderació més gran per a la confecció del preu mitjà espanyol que realitza el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i que recull després la Comissió Europea per calcular el preu mitjà europeu.

   Alfons Vilarrasa, director general de la Conselleria d'Agricultura, ha explicat "l'enorme dificultat de predir i ajustar els preus durant un any, cosa que significa que els dos guanyadors d'aquests guardons i tots els seus companys de taula coneixen a la perfecció el sector on treballen".

   Vilarrasa espera que el preu no continuï baixant i ha considerat l'increment de l'exportació una de les sortides perquè es pugui girar la situació: "Augmentar l'exportació, tot i que sigui, de moment, molt difícil pel veto que tots coneixem a Rússia".

   A les taules de Mercolleida proposen preus cada setmana els compradors i els venedors de les empreses més grans d'Espanya.

   A la de garrí, els compradors són Comercial Agropecuària Llinàs, Inga Food Piensos del Segre i YAK Fàbrica de Pinsos Compostos, i venen Bestiar Serra i Martí, Josep Maria Cortasa i Enrique Ortega e Hijos.

   Vuit escorxadors (Campofrío Food Group, Costa Brava, Elpozo Alimentación Famadesa, Fribin, Escorxador Frigorífic Avinyó, Mafriges i Olot Meats) i vuit productors (Agropecuària de Guissona, Inga Food, Juan Jiménez García, Leridana de Piensos, Piensos Costa, Piensos del Segre, YAK Fàbrica de Pinsos Compostos i Grup Vall Companys) formen la taula de porc acarnissat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés