Actualitzat 20/10/2015 14:59

Condemnat un viverista per vendre presseguers i nectarins d'espècies protegides

LLEIDA, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

Un viverista de la província de Lleida ha estat condemnat a nou mesos de presó, nou mesos de multa per deu euros diaris i el pagament de 4.605 euros a Geslive, filial de l'Associació Nacional d'Obtenidors Vegetals, per reproduir il·legalment i vendre plantades de presseguers i nectarins d'espècies protegides.

La sentència de l'Audiència de Lleida del 21 de setembre, a la qual ha tingut accés Europa Press, estima una part del recurs que havia presentat el viverista contra la sentència del Jutjat penal número 3, en rebaixar la multa de 12 a deu euros diaris i manté la presó i la indemnització.

La sentència té en compte de la sentència condemnatòria les proves del laboratori Irtagen, que asseguren que el viverista tenia en el seu viver plantades de paraguaià Millarflat i de nectarins Garcica, Nectalady i Nectarcrisp.

Geslive assenyala en un comunicat que aquesta sentència confirma la validesa de les anàlisis genètiques i la responsabilitat del viver per la possessió de plantes il·legalment reproduïdes per comercialitzar.

L'associació insisteix que la multiplicació i la possessió per a la venda de material vegetal de varietats protegides sense disposar de llicència són delictes contra la propietat industrial recollits en el Codi Penal amb fins a tres anys de presó.

Després de l'última modificació del Codi Penal, per la Llei Orgànica 1/2015, de 30 de març, modificant l'anterior Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, el delicte per l'explotació no autoritzada de varietats vegetals protegides s'ha vist agreujat amb penes de fins a tres anys de presó.

L'enduriment de les penes per delictes contra la Propietat Industrial reconeix la importància del treball de l'obtentor i l'impacte que tenen les infraccions dels seus drets.

El cost mitjà del desenvolupament d'una nova varietat vegetal és superior a dos milions d'euros, i suposa ben bé deu anys fins que es porta al mercat.

Les infraccions dels drets sobre varietats protegides constitueixen un frau massiu en moltes espècies fruiters com nabius, préssec, nectarí, ametller i albercoc.

Geslive recomana a tots els productors i comercialitzadors de fruita assegurar-se de la identitat i origen legal del material vegetal amb el qual operen i argumenta que "l'ús de material vegetal il·legal té greus conseqüències no només per als obtenidors, als quals suposa pèrdues multimilionàries".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés