Actualitzat 08/05/2014 12:37

Greenpeace alerta que el declivi de les abelles posa en risc 2.400 milions d'euros

Productos agrícolas que dependen de las abejas y otros que no
GREENPEACE

BARCELONA, 8 May. (EUROPA PRESS) -

L'entitat ecologista Greenpeace ha presentat aquest dijous un estudi en el qual alerta que el declivi de les abelles i altres insectes posa en risc els 2.400 milions d'euros anuals que calcula que són resultat directe de la seva tasca en el sector agrícola, tenint en compte que fins al 70% dels principals cultius de l'agricultura espanyola per a consum humà depenen de la pol·linització.

El treball especifica que les cinc comunitats autònomes amb més benefici econòmic per la pol·linització són Andalusia, amb 878 milions d'euros, seguida de Catalunya --321 milions--, Múrcia --249 milions--, Aragó --194 milions-- i Extremadura --183 milions--, i recorda que Espanya és el segon productor mundial d'ametlles, el tercer de maduixes i el quart de préssecs i nectarines, cultius que pertanyen als sectors més vulnerables a la falta de pol·linització.

El responsable de la campanya d'Agricultura de Greenpeace, Luis Ferreirim, ha reclamat així plans específics per salvaguardar els ruscos, com la prohibició de les 319 insecticides que s'han identificat com a perillosos per a les abelles, com també incrementar fins a 7,6 milions d'hectàrees --un terç del total-- la superfície dedicada a l'agricultura ecològica a Espanya.

L'informe 'Aliments sota amenaça' destaca que la pol·linització és una tasca "moltes vegades desapercebuda", tot i que sens dubte fonamental, i recorda que nombrosos organismes internacionals han alertat que les poblacions d'aquests insectes es troben en declivi a nivell global i que, en el cas d'Espanya, el país és una potència mundial en producció agrícola i de productes derivats com la mel i el pol·len.

L'anàlisi específic per comunitats revela que els sectors més amenaçats són el sector fructícola d'Astúries, amb una vulnerabilitat del 68%, sobretot pel qua fa a la producció de pomes i sidra, seguit d'una vulnerabilitat del 64% per a la producció de fruita seca a les Balears i el 39% per al sector hortícola madrileny.

Les abelles "són el termòmetre de la naturalesa, ens estan indicant que alguna cosa molt greu està passant aquí", ha indicat Ferreirim, en apuntar que el sector apícola espanyol registra mortaldat d'abelles d'entre el 20% i el 40%, fins i tot superiors en algunes regions, com és el cas de Galícia, on Greenpeace assegura que fins al 56% de les colònies ha desaparegut des de l'any 2000.

Ferreirim ha recordat que el valor econòmic de la pol·linització ja s'havia xifrat en 265.000 milions d'euros a escala mundial i 22.000 milions per al cas d'Europa, i les dades aportades ara són el resultat d'un treball propi fet d'acord amb eines de la FAO, si bé els 2.400 milions són un valor "conservador" calculat sense tenir en compte els cultius ferratgers per alimentar animals, horts familiars ni praderies, espais en els quals la pol·linització també és important.

ESPÈCIES EN DECLIVI

El portaveu de Greenpeace ha recordat també que, segons xifres de la Unió Internacional per a la Conservació del Medi Ambient, de les 68 espècies de borinots que existeixen a Europa, un 46% estan en declivi i fins al 24% en vies d'extinció, la qual cosa dibuixa un "camí irreversible"; i que segons l'Agència Europa del Medi Ambient, les poblacions de papallones han caigut un 50% durant les últimes dues dècades.

De fet, Greenpeace ja va llançar l'abril una campanya a una dotzena de països europees per demanar que la prohibició d'alguns químics implantada amb caràcter provisional el 2013, com els neonicotinoides, es convertís en definitiva i total, com també la implantació de plans integrals per preservar les colònies d'abelles.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés