Publicat 23/03/2015 13:24

La vinya i l'olivera impulsen un 7,5% la superfície ecològica a Catalunya

Daniel Valls, Josep Maria Pelegrí y Miquel Molins
EUROPA PRESS

La producció hortícola, fructícola, làctia, ous i carn creixen per sota de la demanda

BARCELONA, 23 Mar. (EUROPA PRESS) -

La vinya i l'olivera han impulsat el creixement de la producció ecològica a Catalunya, que el 2014 va créixer un 7,5% en superfície, fins a les 120.865 hectàrees, i un 10,2% en operadors, fins a 2.724.

Així ho han explicat aquest dilluns en roda de premsa de balanç del sector el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí; el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i el president del Consell Català de Producció Ecològica (Ccpae), Daniel Valls.

En concret, la vinya va créixer l'any passat un 22%, fins a completar 9.471 hectàrees, seguida per l'olivera, que ho va fer un 11% amb de 6.624 hectàrees, i els cereals van repuntar un 6% (4.843 ha), mentre que la fruita seca i les hortalisses ho van fer un 14% (2.435) i un 13,39% (745), respectivament.

Per províncies, Lleida continua com la que cultiva més superfície ecològica, amb 60.554 hectàrees, i la de Barcelona és la que més va créixer el 2014 --al voltant de 4.000 hectàrees--, mentre que Girona i Tarragona també van créixer en superfície l'any passat, si bé són les províncies que menys cultius en tenen.

Pel que fa a les explotacions ramaderes, el 2014 es van sumar 104 explotacions noves, i el boví de carn copa el 53% del total, mentre que l'oví de carn representa el 14%, el cabrú un 11%, l'equí un 9%, i l'avicultura d'ous un 3%.

Segons han assenyalat Pelegrí i Valls, les produccions hortícoles, fructícoles i làcties, i els ous i la carn creixen per sota de la demanda real, si bé l'avicultura de carn i ous "està començant a despertar" i van passar de 23 a 38 explotacions i de 20 a 30, respectivament, a l'últim any.

Les activitats agroindustrials van créixer un 34%, fins a les 1.190, i les principals van ser la comercialització i la distribució, l'elaboració i embotellament de vins i caves, i l'envasament de la producció hortofructícola: "A Catalunya, tenim gairebé tots els productes en la seva versió ecològica", ha dit Valls.

210 MILIONS D'EUROS EL 2013

La producció agroalimentària ecològica a Catalunya va facturar 210 milions d'euros el 2013 --les últimes dades disponibles a falta de tancar l'exercici 2014 el juliol--, un 37,8% més que el 2012, gràcies a l'aportació dels cellers, la comercialització i la distribució, i el sector dels cereals i la transformació de grans.

Com a novetat, el 2013 es va produir un canvi en el destí de les vendes, i si bé Catalunya es manté com a primer mercat, amb un 45% del total, els països de la UE li van robar el segon lloc a Espanya, amb un 23% i 20% del total, respectivament, mentre que l'exportació fora de la UE (com els Estats Units i Japó) representa un 12%.

SETMANA BIO

Catalunya disposa actualment de 29.929 productes ecològics autoritzats després dels 7.182 que es van incorporar el 2014, i el seu millor aparador és la Setmana Bio, que aquest 2015 es farà del 29 de maig al 7 de juny.

El conseller ha destacat que el Departament està treballant en l'elaboració del nou Programa de Foment de les produccions agroalimentàries ecològiques, i ha sostingut que el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 --que encara no s'ha aprovat-- ha de ser un instrument de suport per al sector, especialment per als productes amb més vocació exportadora.

Alhora, ha expressat el seu rebuig al nou marc normatiu que Brussel·les està ultimant i que "resulta clarament regressiu i lesiu per al sector ecològic català", ja que endureix les condicions per als productors, mentre que no varia les exigides a elaboradors, comercialitzadors i importadors, el que afavoriria les importacions, perjudicant així als productors europeus.

El conseller es reunirà aquesta setmana a Brussel·les amb el comissari europeu d'Agricultura, Phil Hogan, a qui li traslladarà el seu malestar per aquesta normativa i per la "lenta" resposta donada davant del veto rus, així com per la supressió del programa de fruita en les escoles.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés