Publicat 13/02/2014 09:23

Pelegrí fa front comú amb el sector per evitar el tancament de les plantes de purins

El conseller de Agricultura, Josep Maria Pelegrí
EUROPA PRESS

Hi ha sis plantes de tractament de purins catalanes i 540 explotacions en risc

BARCELONA, 13 Feb. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, es reunirà aquest dijous al Parlament amb sindicats, organitzacions del sector ramader i porcí i els membres de la Comissió d'Agricultura per analitzar les repercussions de la reforma del sector elèctric anunciada pel Govern i que podria comportar el tancament de les sis plantes catalanes de tractament de purins.

Així, hi ha la possibilitat que les plantes de cogeneració pel tractament integral de purins (residus d'origen orgànic) mitjançant assecat tèrmic cessin l'activitat per un canvi a la Llei del Sector Elèctric promogut des del Ministeri d'Indústria.

En aquestes plantes es produeix energia elèctrica que es ven a la xarxa a un preu superior, com passa amb altres energies renovables, per la qual cosa, si es compleix la previsible reducció del preu del quilowatt produït, tal com figura al projecte d'una ordre del Ministeri d'Indústria, les empreses es veuran obligades a tancar aquestes plantes.

RETALLADA D'UN 40%

En concret, Pelegrí es proposa evitar un descens de les retribucions elèctriques del 40%, i les organitzacions catalanes plantegen que la retallada sigui d'un màxim del 10%, com en altres sectors.

Fonts de la Conselleria han explicat a Europa Press que hi ha sis plantes de tractament integral de purins en risc, que es van construir fa anys a zones on la quantitat elevada de bestiar feia difícil la gestió dels purins porcins, i es va erigir així com una solució en espera que es desenvolupessin altres tecnologies.

Algunes d'aquestes plantes compliran ara 15 anys de la posada en marxa, com la ubicada a Alcarràs (Lleida), mentre que d'altres ho faran els anys vinents --Masies de Voltregà i Santa Maria de Corcó (Barcelona), i Tracjusa i VAG a Juneda (Lleida)-- i Sava, instal·lada a Miralcamp (Lleida) i oberta fa dos anys.

A totes se'ls va garantir un preu especial de l'energia que produïen per a un període de 15 anys, i han contribuït a una millora de la gestió dels purins a les zones on estan ubicades.

D'aquesta manera, tracten al voltant de 600.000 metres cúbics de purins anuals corresponents a uns 650.000 porcs, procedents d'unes 540 explotacions d'Osona, les Garrigues i el Pla d'Urgell.

RAMADERIA INTENSIVA

El model productiu de Catalunya es basa en la ramaderia intensiva, i la producció porcina a la comunitat, amb un cens d'aproximadament set milions de caps, es consolida com la base del sector agroalimentari català.

El sector de la producció ramadera representa el 60% de tota la producció agrària catalana, i d'aquest 60% el porcí en comporta més del 34%, i va ser un dels primers sectors industrials de Catalunya; a més, la producció de carn porcina de Catalunya representa més del 40,9% de la producció total d'Espanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés