Actualitzat 12/12/2014 16:02

El cànon de l'aigua per a usos ramaders s'aplicarà al 2% de les finques, les més grans

Cerdos en granja porcina
Foto: INTERPORC

L'increment del coeficient s'aplicarà de mica en mica en tres anys

   BARCELONA, 12 Dic. (EUROPA PRESS)

El cànon de l'aigua per a usos ramaders s'aplicarà a les explotacions considerades potencialment més contaminants de Catalunya, que ascendeixen a unes 600 finques i que representen el 2% del total del sector, ha informat en un comunicat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat.

   Fins ara el sector no estava exempt de pagar aquest impost, si bé se li aplicava una bonificació del 100% a través d'un coeficient zero, i actualment l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha presentat una modificació del text de la Llei d'Aigües per reduir aquesta bonificació.

   Així, a partir de l'aprovació de la nova llei, a les explotacions més contaminants se'ls aplicarà de mica en mica els coeficients 0,1 durant el primer any, fet que suposa un descompte del 90%, del 0,3 en el segon (70%) i del 0,5 en el tercer (50%).

   En aquest grup s'inclouen les instal·lacions ramaderes per a la cria intensiva que tinguin més de 40.000 places per a aus, 2.500 per a porcs d'engreix de més de 20 quilograms, 750 per a porques reproductores i per sobre de les 85.000 places de pollastres d'engreix.

   El departament dirigit per Santi Vila ha assegurat haver mantingut, a través de l'ACA, reunions per comunicar al sector d'aquest canvi en el cànon, que és un impost amb finalitat ecològica.

EL SECTOR, EN CONTRA

   La major part d'organitzacions i entitats que representen al sector agrari han signat aquest divendres a Lleida un document en el qual demanen a la Generalitat que retiri el nou cànon de l'aigua que grava els usos ramaders.

   El document el signen Jarc, Asaja, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Asoprovac, Fecoc, Federació Avícola de Catalunya, Porcat, Anprogapor i FACC, amb excepció d'Unió de Pagesos.

   Els signants sostenen que les explotacions ramaderes majoritàriament es proveeixen de fonts pròpies i, per tant, les inversions per disposar d'aigua les han realitzat els propis ramaders o s'han finançat amb altres recursos quan es tracta d'infraestructures de regadiu; segons les seves dades, només una minoria d'explotacions ramaderes es proveeixen de les xarxes municipals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés