Actualizado 28/06/2017 16:24

La UOC crea el primer centre acadèmic de salut electrònica del sud d'Europa

M.Aymerich, J.A.Planell, A.Comín, X.Prats-Monné i M.Armayones
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 Jun. (EUROPA PRESS) -

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha creat el primer centre acadèmic especialitzat en salut electrònica del sud d'Europa, que aglutinarà tot el coneixement que des de la universitat es generi en l'àmbit de la salut en línia.

L'eHealth Center disposarà d'un espai físic al setembre a l'edifici de la UOC al 22@ de Barcelona i tindrà una inversió inicial d'1,5 milions d'euros els tres primers anys, a la qual se sumaran 2,5 milions anuals per a despesa ordinària, ha explicat la vicerectora de Planificació Estratègica i Investigació, Marta Aymerich.

El centre investigarà, formarà i assessorarà l'educació i l'apoderament de la salut, el disseny i l'avaluació d'intervencions en salut electrònica, ciència de dades i eHealth i equitat, amb els quals pretenen donar resposta al "canvi de paradigma" en la salut.

El director de Desenvolupament de l'eHealth Center, Manuel Armayones, ha assegurat que l'elecció d'aquests àmbits pretén demostrar l'"impacte" de les universtats a la societat, amb una filosofia centrada en el pacient i basada en l'evidència.

Aymerich ha remarcat la voluntat transdisciplinària i interdisciplinària del projecte, poc habitual en aquest tipus de centres, i ha anunciat que s'ha fet una convocatòria internacional per seleccionar un director científic, que es coneixerà a la tardor.

El rector de la UOC, Josep Antoni Planell, ha recordat que la salut no és l'absència de malaltia, i ha ressaltat que la universitat amb l'eHealth Center vol fer amb la salut com va fer amb l'educació: "Passar del professor que ensenya l'alumne que aprèn. Que el ciutadà gestioni la seva pròpia salut" interactuant amb els professionals.

El conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, ha felicitat la "valentia" de la UOC per engegar el centre, en un moment de canvi de paradigma de la salut amb l'impacte de les noves tecnologies i en el qual el procés de participació del ciutadà és vital en el codisseny de polítiques.

CONVENIS AMB CANADÀ I NORUEGA

El centre de la UOC signarà un conveni de col·laboració amb el Center for Global eHealth Innovation i l'Institute for Global Health Innovation and Equity, tots dos amb seu a Torontó (Canadà), i col·laborarà amb el Norwegian Center for eHealth Research, de Tromso (Noruega).

L'eHealth Center de la UOC tindrà un consell assessor del qual en formaran part el director de Salut i Seguretat Alimentària de la CE, Xavier Prats-Monné --que ha qualificat el centre d'"idea excel·lent"--; la coordinadora espanyola d'Eupati, Sara Pérez; la representant de l'Oficina d'Avaluació de l'OMS, Itziar Larizgotia, i representants d'hospitals catalans com Antoni Trilla i Joan Comella, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés