Publicado 25/07/2016 19:36

Tecnologia obsoleta amb la qual encara es maneja el món

Tic
EUROPA PRESS

MADRID, 25 Jul. (EDIZIONES/Portaltic) -

Segurament que si obrim un dels calaixos oblidats de casa ens trobem amb alguna relíquia, com el famós Nokia 5110 o algun disquet amb el joc del Tetris al qual jugàvem fa 20 anys. Moltes grans empreses segueixen controlant el món amb aquest tipus de programari.

Les noves tecnologies avancen i, amb això, certs dispositius o objectes deixen d'utilitzar-se. Aquest és el concepte de tecnologia obsoleta: electrònica que queda desfasada. L'obsolescència programada dels aparells o programes ha augmentat el ritme de substitució de les coses, fent que el que antigament estava en peu durant anys, ara no duri més de mitja dècada si té molta sort.

Habitualment, aquest tipus de tecnologia quedaria renegada a les ombres, però en alguns casos els beneficis del seu ús fa que les grans empreses es decantin per seguir utilitzant-la, tot i que sigui per a finalitats molt concretes.

DISQUETS PER CONTROLAR ARMES NUCLEARS

Els famosos disquets van ser descatalogats al començament d'aquest segle, però això no ha impedit que certs Governs segueixin utilitzant-los per a segons què, entre els quals hi ha el dels Estats Units, que els utilitza per controlar les seves armes nuclears.

L'informe de l'Oficina de Responsabilitat Governamental (GAO) del país va assenyalar que, com a mínim, una part del Departament de Defensa segueix utilitzant aquest tipus de format per als seus sistemes, concretament els disquets dels anys 70, de 8,5 polzades.

Tot i que la intenció és que en 2017 es renovi completament aquest sistema, els Estats Units segueix [usándolo] per controlar els seus míssils nuclears i balístics, gastant-se gairebé 100 mil milions de dòlars en el manteniment.

XIPS D'APPLE IBOOK G3 A LA NAU ORION DE LA NASA

Els iBook G3 d'Apple que es van estrenar el 2003 comptaven amb un processador IBM PowerPC 750FX, un microprocessador presentat al mercat un any abans, el 2002. Què ocorre amb aquest maquinari? Que és el mateix que porta l'ordinador de la nau Orion de la NASA.

La nau Orion es va enlairar el desembre del 2014 per fer un vol de proves no tripulat, tenint com a objectiu final fer que l'home trepitgi terra a Mart el 2021. La nau està composta per tres sistemes Honeywell que, al seu torn, cadascun d'ells està format per dos ordinadors amb el processador citat. Cadascun dels ordinadors fa tasques de vigilància envers l'altre --controlant mútuament que no hi ha errors-- i, tot i que es tracti d'una tecnologia ja obsoleta, n'hi ha hagut prou amb reforçar-los amb plaques més gruixudes i amb una protecció especial davant de les radiacions perquè funcionin.

ORDINADOR DELS 90 PER ALS COTXES DE MCLAREN

El Compaq 5280 va néixer en la dècada dels 90. Un ordinador antic incapaç de fer la majoria de tasques que actualment s'exigeix, com a mínim, que realitzi un aparell semblant. Tot i això, més de vint anys després, McLaren Automotive segueix utilitzant l'ordinador, amb sistema operatiu DOS, per a centenars dels seus cotxes.

L'empresa realitza tot el manteniment dels cotxes en un taller al Regne Unit. És allà on fan els canvis necessaris o dissenyen nous cotxes o parts d'aquests. Tot i que estan treballant en una interfície per als cotxes més actuals, de moment el Compaq 5280 cobreix les seves necessitats: l'ordinador és l'únic capaç d'executar una targeta CA que actua com a interfície entre el programari del mateix ordinador i el cotxe.

CAIXERS AUTOMÀTICS AMB WINDOWS XP

Microsoft va deixar de donar suport al SO el 2014, tot i que fins a principis d'aquest any 2016 encara treia a la llum una altra actualització amb motius de seguretat. Ara que la multinacional no s'encarrega de gestionar res respecte al sistema, que els caixers europeus funcionin amb aquest sistema pot ser certament arriscat.

L'organització European ATM Security Team (EAST) va posar al descobert un informe el 2015 que indicava que, el 2014, era la primera vegada que hi havia registres d'un país d'Europa Occidental en els quals es detallaven atacs de 'malware' en caixers automàtics. Això va passar en països com França, Alemanya, el Regne Unit o Espanya, entre d'altres. Windows XP precisament no ajuda en temes de vulnerabilitat.

CENTRALS NUCLEARS AMB SISTEMES OPERATIUS DESFASATS

El 2011, l'accident nuclear de la central de Fukushima va commocionar al món. En les investigacions relacionades amb l'assumpte, va sortir a la llum que l'empresa propietària del complex, Tokyo Electric Power Company, s'estalviava milions de dòlars per no actualitzar els 18.000 ordinadors que utilitzaven a la central.

El sistema operatiu utilitzat era Windows XP, un sistema ja en desús. El govern japonès va obligar l'empresa a posar-se al dia i a partir d'aquest any 2016 ha d'actualitzar sistemes operatius més moderns i segurs.

TECNOLOGIA DELS ANYS 30 PER AL METRO DE NOVA YORK

El Metro de Nova York té molts anys; n'hi ha prou amb fer un cop d'ull a moltes de les estacions o als trens per fer-se a la idea que molt modern no és. Però el que molts no saben és que el sistema de gestió de trànsit del transport utilitza el mateix panell de control que en els anys 30.

Però no només això. Per exemple, el que permet al transport canviar de carril o entrar i sortir de les vies de les andanes, per exemple, tampoc han estat canviats des de fa molt temps. Els registres assenyalen que els més antics són del 1952.

SISTEMA DE CONTROL AERI DESFASAT EN ELS EUA

El 2004, la FAA (Administració Federal d'Aviació) va començar a actualitzar de manera progressiva el sistema de control que utilitzen els controladors aeris dels Estats Units, però així i tot mantenen un programari més antic per si de cas.

El programari, HOST, data dels anys 70 i encara es pot utilitzar perquè és segur, però és bastant ineficient ja que el volum d'avions o naus que pot gestionar és limitat, cosa normal per la data en la qual es va crear i el funcionament dels aeroports de llavors.

SISTEMA D'HISENDA ANTIC EN ELS EUA

La Hisenda estatunidenca, és a dir, el Departament del Tresor del país, s'encarrega, entre d'altres coses, de guardar les dades fiscals dels ciutadans per dur l'oportú control. El Departament de Defens fa el mateix amb l'exèrcit i temes relacionats amb la seguretat nacional. Com ho fan? Amb sistemes d'ordinadors antics.

Segons l'informe de l'Oficina de Comptabilitat del Govern, sis dels deu sistemes utilitzats més antics tenen més de 50 anys, concretament 56 i es tracta d'ordinadors 'mainframe' d'IBM; els restants arriben, com a molt, al 1980. Alguns dels departaments tenen plans de millorar la tecnologia el 2017, però altres planegen quedar-se tal com estan.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés