Actualizado 31/03/2017 11:14

Sis consells per intentar evitar l'assetjament a menors a internet

MADRID, 30 Nov. (Portaltic/EP) -

Internet és, avui dia, un lloc essencial per comunicar-se, investigar o aprendre i, com a tal, la majoria dels nens del nostre entorn fan ús de la xarxa en algun moment del dia. Però internet també oculta una sèrie de riscos i amenaces per a ells, per la qual cosa és necessari que el seu entorn sigui coneixedor d'aquests perills i sàpiga identificar-los per prendre precaucions i evitar que els menors resultin afectats.

Amb motiu del dia internacional de la seguretat informàtica, que se celebra cada 30 de novembre, ESET Espanya s'ha unit a les campanyes de lluita contra l'assetjament escolar per protegir els més vulnerables quan pateixen fustigació a internet. Per això ha llançat una sèrie de vídeos que pretenen conscienciar la població sobre aquesta problemàtica. En ells es recull el testimoni real de 9 pares amb fills amb edats compreses entre els 2 i els 15 anys."Mai ens preguntem com reaccionaríem davant d'un cas de ciberassetjament i, tot i així, qualsevol persona que tingui fills està exposada a passar per aquí. Per tant és útil conèixer no només certes recomanacions per evitar que ocorri si no també saber què fer si no hem pogut arribar a temps", explica Laura Grau Berlanga, responsable de màrqueting a ESET Espanya.

"Moltes vegades, el ciberassetjament arriba de manera paral·lela a la fustigació en el món físic i fins i tot hi ha vegades que només es produeix un assetjament digital", afirma el director del laboratori d'ESET Espanya, Josep Albors. "A més, el fet que moltes vegades el nen es trobi sol davant de la pantalla de l'ordinador, smartphone o tablet quan està patint la persecució, fa que els pares o la resta de l'entorn no s'adoni, per la qual cosa és important estar atent a qualsevol canvi d'humor i interessar-nos per les activitats que porta a terme quan està connectat", afegeix.

Les formes més comuns de ciberassetjament a menors es reparteixen entre la difusió de falsos rumors, fotografies humiliants, insults, exclusió de grups o amb la creació de perfils falsos que insulten la víctima. Save the Children, en el seu informe sobre assetjament escolar a Espanya, afirma que un de cada deu nens pateix algun tipus de vexació física per part de companys i un 6,9% ha patit ciberassetjament. La causa és, segons la resposta de la majoria dels assetjadors,simplement "fer broma". De fet, més d'un terç dels nens enquestats afirma haver rebut insults a través del mòbil però no els han donat importància.

En aquest sentit, des d'ESET, es recomana a pares i professors els següents consells per intentar, en la mesura del possible, evitar el ciberassetjament:

- Aprèn a utilitzar internet tal com ho fa el nen: coneix les seves xarxes socials preferides, en quins xats conversa amb els seus amics, amb quines persones es relaciona i juga en línia.

- No el facis sentir culpable amb els seus comportaments a internet i empatitza amb les seves formes de comunicar-se amb els seus amics recordant-li que no comparteixi informació personal, contrasenyes o fotos.

- Ensenya-li que no accepti missatges de desconeguts i que no obri arxius enviats per persones que no són de la seva confiança.

- Controla l'ús de la càmera web perquè només la utilitzi sota supervisió d'adults.

- Utilitza una solució de control parental per monitorar la seva activitat, les aplicacions que utilitza i durant quant temps.

- Utilitza internet amb ell perquè tingui sempre confiança a l'hora d'explicar qualsevol comportament sospitós que pugui observar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés