Actualizado 03/10/2017 18:40

Kelihos, Nivdort i Cryptowall, les tres famílies de 'malware' més comunes a Espanya

Teclat d'ordinador portàtil
CC/PIXABAY

MADRID, 20 Mar. (Portaltic/EP) -

Check Point, una empresa de ciberseguretat, ha publicat un mapa mundial de ciberamenaces que revela quins són les tres principals famílies de programari maliciós que han afectat els usuaris espanyols durant el mes de febrer.

Segons el rànquing ThreatCloud, els tres tipus de programari més nocius per als espanyols han estat Kelihos, Nivdort i Cryptowall, entre els quals hi ha des de troians fins a programari maliciós de rescat i que persegueixen en alguns casos el robatori de dades i en d'altres de 'bitcoins'.

La família de virus més comuna a Espanya no és cap altra que la 'Kelihos', també coneguda com a 'Hlux'. Aquest programari maliciós és una xarxa de 'bots' que es dedica a robar 'bitcoins' i a l'enviament d'spam. Compta amb diverses versions que es distribueixen a través d'spam tant en correus electrònics --un equip infectat pot arribar a enviar fins a 200.000 correu al dia-- com fins i tot per xarxes socials com Facebook.

'Kelihos', que es troba actiu des del 2010, ocupa també el primer lloc en el rànquing mundial de Check Point. Malgrat haver pràcticament desaparegut entre els anys 2011 i 2012, en l'actualitat el 12% de les companyies mundials estarien infectades per aquest programari maliciós, que afecta més de 300.000 màquines arreu del món.

'Nivdort' ocupa la segona plaça entre els principals virus espanyols. Es tracta d'una família de troians que afecta tant a telèfons intel·ligents com a ordinadors. Un cop introduït a l'equip, Nivdort comença a recopilar tota mena de dades: des de contrasenyes fins a informació del sistema, l'adreça IP, la ubicació i algunes versions fins i tot registren les pulsacions del teclat.

Aquest programari maliciós es propaga freqüentment a través de correus fraudulents en els quals els cibercriminals es fan passar per WhatsApp per fer descarregar els menys previnguts en un fitxer .ZIP amb el troià. Per això, alguns experts l'han arribat a conèixer com el 'virus WhatsApp'.

El podi del programari maliciós a Espanya el tanca 'Cryptowall', la família més comuna de programari de maliciós de rescat. De la mateixa manera que 'Nivdort', es tracta d'un troià, però a més de registrar la informació present a l'equip, aquest programari fa xantatge als usuaris perquè paguin summes de diners a canvi de la seva informació --cosa que segons els experts no és recomanable fer--.

Cryptowall és també el tercer virus més comú arreu del món, i afecta el 4,5% de les organitzacions a nivell mundial segons l'informe de Check Point. Des de la seva creació l'any 2014, es distribueix a través de 'malvertising' i campanyes de 'pishing', i disposa de 4 versions diferents, la més recent de tardor del 2015




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés