Actualizado 30/03/2017 01:43

Facebook, WhatsApp i Apple, les apps que més protegeixen la privacitat, segons Amnistia Internacional

MADRID, 21 Oct. (Portaltic/EP) -

Facebook, WhatsApp i Apple estan al capdavant de la llista d'aplicacions que més protegeixen la privacitat i intimitat dels seus usuaris, segons ha mostrat Amnistia Internacional en la nova classificació d'empreses.

"Si creuen que els serveis de missatgeria instantània són privats, preparin-se per dur-se una gran sorpresa. La realitat és que les nostres comunicacions estan subjectes a l'amenaça permanent dels ciberdelinqüents i de l'espionatge de les autoritats estatals", ha afirmat el director de l'Equip de Tecnologia i Drets Humans d'Amnistia Internacional, Sherif Elsayed-Ali, en un comunicat.

"Les persones joves, que són les més prolífiques compartint dades personals i fotografies a través d'aplicacions com Snapchat, estan especialment exposades", ha afegit Elsayed-Ali.

Amnistia Internacional ha recalcat que l'encriptació d'extrem a extrem, que és una manera de codificar les dades perquè només l'emissor i el receptor puguin veure'ls, és un requisit bàsic que han de complir les empreses tecnològiques per garantir que la informació privada transmesa mitjançant les seves aplicacions de missatgeria segueix sent privada. Les empreses que van puntuar més baix en la classificació no han implementat nivells acceptables d'encriptació en les seves aplicacions de missatgeria.

TENCENT I SNAPCHAT, SUSPENSOS

L'empresa xinesa Tencent ocupa l'últim lloc de la classificació, amb una puntuació de 0/100. Snapchat, que utilitzen diàriament més de cent milions de persones, també va obtenir una puntuació dolenta (26/100).

Cap empresa ofereix privacitat hermètica, però Facebook, que té les aplicacions Facebook Messenger i WhatsApp amb més de dos mil milions d'usuaris, té la màxima puntuació, 73/100. De les onze empreses avaluades, Facebook és la que més utilitza l'encriptació per respondre les amenaces per als drets humans, i la més transparent sobre les mesures que està adoptant.

Tot i això, tot i que inclou l'opció de l'encriptació d'extrem a extrem amb la seva nova funció 'conversa secreta', és una forma d'encriptació més feble, el que significa que Facebook té accés a totes les dades. WhatsApp utilitza per defecte encriptació d'extrem a extrem i es destaca per oferir informació clara als usuaris sobre l'encriptació en l'aplicació.

Apple té un 67/100, en oferir encriptació completa d'extrem a extrem en totes les comunicacions a través de les seves aplicacions iMessage i Facetime. Però ha d'informar millor als seus usuaris perquè sàpiguen que els missatges SMS són menys segurs que els enviats a través de iMessage, segons explica Amnistia Internacional. A més, consideren que l'empresa hauria d'adoptar un protocol d'encriptació més obert, que permeti la seva plena verificació independent.

Amnistia Internacional exhorta a les empreses a implementar de manera predeterminada l'encriptació d'extrem a extrem en les seves aplicacions de missatgeria. Així, considera que ajudarien a protegir els drets tant de persones corrents com d'activistes pacífics i minories perseguides a tot el món, permetent-los exercir la llibertat d'expressió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés