Actualizado 30/03/2017 01:45

Els 10 virus més perillosos per a dispositius d'Apple

MADRID, 21 Oct. (Portaltic/EP) -

Els virus que afecten els sistemes operatius Mac (ja sigui en la seva versió mòbil, iOS, o en els seus ordinadors, MacOS) s'han quadruplicat des del 2012 fins avui. Si fa quatre anys hi havia al voltant de 500 programes maliciosos per a aquests sistemes operatius, el 2015 ja eren més de 2.200, segons les dades recollides per Panda Security.

Pel fet de ser una tecnologia utilitzada cada vegada per més gent, els sistemes operatius d'Apple esdevenen més 'interessants' per als desenvolupadors de programari maliciós. Això és perquè com més gent puguin atacar, més "rendible" els resulta el temps que 'inverteixen' a crear els seus virus i aplicacions malicioses.

"El mite que no hi ha virus per a Mac és història", assegura el director de Panda Labs, Luis Corrons. "Només el 2015 hem detectat el doble de 'malware' per a aquests sistemes operatius que el que vam detectar un any abans".

Corrons indica que si un usuari de Mac o de qualsevol altre dispositiu mòbil d'Apple veu que l'equip "comença a funcionar de manera excessivament lenta" o si observa "un consum elevat de la CPU, de la memòria, del disc o de la xarxa", llavors "hauria de sospitar que el seu dispositiu podria haver estat infectat", afegeix.

Panda Security ha compartit la llista dels deu virus per a Mac més moderns i perillosos.

WIRELURKER

Ha estat detectat aquest any i és el programa maliciós més perillós de tot els que que han detectat a Panda Security. Es propaga via USB a dispositius iOS i instal·la apps malicioses. L'engany és que semblen aplicacions normals de l'Apple Store, però realment estan modificades perquè puguin agafar el control de l'iPhone o iPad per segrestar-lo o obtenir les teves contrasenyes.

KERANGER

El 2015 va aparèixer el RansomCrypt, que és el primer programa maliciós de rescat ('ransomware') funcional per a Mac OS X. Es tracta d'un programa per segrestar els teus dispositius Apple. Directament et talla l'accés a tota mena de dades i et demana un rescat per ells.

YONTOO

Es tracta d'una extensió que s'instal·la al teu navegador per injectar publicitat maliciosa. Sembla una aplicació inofensiva per descarregar vídeos de manera súper ràpida des de YouTube, però un cop instal·lada al teu equip, comença a injectar publicitat sense parar a llocs compromesos.

CODGOST

És un altre cavall de Troia dissenyat per robar informació del teu Mac. Com la majoria del programari maliciós per a Mac OS X, sol arribar als dispositius per mitjà de descàrregues que no són oficials.

MACVX

Més que un virus, MacVX és un complement per a navegadors que t'ajuda a veure vídeos amb major qualitat a major velocitat. Tot i això, MAcVX està catalogat com a programari de publicitat ('adware') i com a Programa Potencialment no Desitjat (PUP) ja que inunda el teu navegador d'anuncis.

COINTHIEF 2014

Es tracta d'un cavall de Troia per a Mac OS X que infecta equips i instal·la complements maliciosos en el teu navegador. Una vegada al teu ordinador, l'utilitza per robar les credencials de diversos llocs dedicats a l'intercanvi de bitcoins i webs que els admeten com a mitjà de pagament.

IWORM 2014

Aquest programa instal·la una 'porta del darrere' al teu equip que permet que s'hi instal·lin, ja sigui Mac OS X o iOS, aplicacions que podrien donar accés a les teves dades a tercers. Des de les teves contrasenyes de correu electrònic o xarxes socials fins als teus comptes corrents. Tot i això, aquest virus s'usa més per connectar el teu dispositiu a una xarxa amb la qual fer un atac per Denegació de Serveis Distribuïts (DDoS).

JANICAB

És un programa que fa captures de pantalla i grava l'àudio de tot el que l'usuari veu a YouTube o a qualsevol altra plataforma de vídeo. D'aquesta manera, poden obtenir les teves contrasenyes i les de molts altres usuaris per fer atacs per Denegació de Servei a altres webs, segrestar les teves dades personals o emetre publicitat de manera il·legal.

LAOSHU

Arriba un correu electrònic fals d'una empresa de missatgeria en el qual t'avisen que no han pogut lliurar-te un paquet. Quan cliques l'enllaç arribes a un web que distingeix si uses Windows o Mac per apoderar-se del teu sistema operatiu.

MACINSTALLER

Es tracta d'una de les estafes per a usuaris de Mac més antigues i, tot i així, segueix sent una amenaça avui dia. En forma de publicitat a llocs web legítims, et porta a altres que són falsos en els quals suposadament t'informen que el teu ordinador està infectat amb algun tipus de virus. T'ofereixen un suposat programari 'antivirus' gratis anomenat Mac Defender per salvar-te del virus. Tot i això, es tracta d'un programa maliciós capaç d'obtenir la informació de les teves targetes de crèdit o segrestar el teu correu electrònic i xarxes socials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés