Actualizado 20/07/2017 17:19

Detecten un fals suport de Windows que inutilitza equips i reclama 150 euros pels seus serveis

Continuum de Windows 10: convierte Lumia 950 y 950 XL en un PC
PORTALTIC

MADRID, 20 Jul. (Portaltic/EP) -

Una de les estafes més repetides pels cibercriminals és la de fer-se passar pel fals suport de Microsoft. L'empresa alemanya de ciberseguretat G Data ha detectat una d'aquestes estafes en què els delinqüents es feien amb el control dels equips i reclamaven un mínim de 150 euros per solucionar el problema.

Els cibercriminals se serveixen de l'enginyeria social per contactar telefònicament amb les seves víctimes, usuàries de Windows 10, segons ha explicat G Data en un comunicat. Per detectar aquesta amenaça, un dels investigadors de la companyia es va fer passar per una víctima d'aquesta estafa i, després de seguir les instruccions donades pels responsables de l'estafa, va veure com el seu ordinador era inutilitzat i se li exigia una suma econòmica per recuperar-lo.

Els delinqüents engeguen els seus atacs mostrant una falsa alerta de seguretat sobre una pantalla d'error del sistema operatiu de Microsoft. Aquest missatge adverteix que l'ordinador ha patit un problema greu i ha estat bloquejat per motius de seguretat. Per solucionar-ho, es demana a la víctima que cridi un servei gratuït de suport i que, en cas d'ignorar l'avís, el PC "haurà de ser desactivat".

En realitzar la trucada, els cibercriminals expliquen el suposat problema a l'usuari i li donen instruccions per configurar una connexió remota abans de passar la trucada a un "enginyer altament qualificat". Després d'això, bloquegen el control de comptes d'usuari de Windows, i des d'aquest moment, la víctima deixa de tenir accés al seu ordinador en cas de reinici.

El suposat enginyer mostra un supòsit llistat amb tots els virus de l'equip, que suposadament estaria infestat de 'malware', entre ells un conegut com a Koobface, i assegura que totes les connexions de PC "representen cibercriminals que tenen accés a la computadora en qualsevol moment".

Llavors, el fals treballador de Windows proposa a l'usuari un escanejat complet que durarà entre 60 i 90 minuts i que, a més, comporta la compra d'un programa que faciliti la desinfecció i que costa 150 euros més IVA. L'operador ofereix altres opcions, entre elles un contracte per a tota la vida per 888 euros, que poden abonar-se per targeta de crèdit o en targetes prepagament d'Apple iTunes.

Els cibercriminals recriminen als usuaris que es neguen a pagar i canvien la contrasenya de l'equip perquè aquest no pugui accedir a l'ordinador una vegada que el reiniciï. Davant aquestes situacions es recomana no cedir a la por, contactar en cas d'incidència amb el proveïdor directe del servei i no compartir mai les dades personals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés