Actualizado 06/10/2017 14:49

Una corona silenciosa regeix la radiació UV extrema del cicle solar

Cambios en el ciclo solar
MORGAN ET AL. SCI. ADV. 2017;3: E1602056

MADRID, 17 Jul. (EUROPA PRESS)

Investigadors de la Universitat d'Aberystwyth ha utilitzat dades de l'Observatori de Dinàmica Solar de la NASA per aprendre més sobre com la corona del Sol es comporta durant el seu cicle d'11 anys.

Huw Morgan i Youra Taroyan descriuen els atributs del Sol que van observar amb el temps i el que van descobrir sobre la "corona silenciosa" i el seu possible impacte sobre nosaltres aquí a la Terra.

Com assenyalen els investigadors, la majoria de les investigacions realitzades fins avui pel que fa a la corona del Sol han cobert dades relativament petites, la qual cosa proporciona una visió limitada del que ocorre amb el Sol durant períodes més llargs de temps, durant tot el cicle coronal. Però ara, gràcies a l'Observatori de Dinàmica Solar de la NASA, s'han pogut veure dades que cobrien el temps entre 2010 i 2017, la qual cosa cobreix gran part d'un cicle.

Els científics han sabut que la corona experimenta cicles solars d'aproximadament 11 anys, i l'activitat de flamarades solars creix al llarg d'un sol cicle. Però fins ara, no hi ha hagut manera de mesurar el que ocorre en el curs d'un sol cicle per explicar els canvis que es produeixen.

En les seves anàlisis de les dades, publicades a Science Advances, els investigadors es van centrar en el que els científics anomenen la corona silenciosa: la part de la corona que roman relativament tranquil·la, mentre que les taques solars estan passant en altres àrees. És una àrea poc investigada, assenyalen els investigadors, a causa de les zones de taques solars més atractives.

També van examinar la radiació ultraviolada extrema (EUV) emesa per diferents regions coronals. Informen que van trobar que al llarg de tot un cicle, la corona silenciosa va dominar les emissions d'EUV i que les regions més actives van demostrar més variabilitat. Però també van trobar que els principals mesuraments d'emissions tant de la corona silenciosa com aquelles regions que eren més actives va ser el que van descriure com "notablement constant".

Al seu judici, aquestes troballes demostren que el monitoreig de les taques solars no és un mitjà adequat per predir la irradiància EUV i que més mesuraments i estudi són necessaris per comprendre millor els factors en joc.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés