Actualizado 31/03/2017 07:14

Cinc claus per comprar de manera segura durant el Black Friday

MADRID, 24 Nov. (Portaltic/EP) -

Un any més, arriba el Black Friday i amb ell, una marea d'ofertes interessantíssimes, tot just quan queden poques setmanes perquè comenci el Nadal. Tot i això, cal parar atenció abans d'entrar en un web que aixequi sospites sobre qualsevol irregularitat, ja que pel simple fet d'accedir en un lloc amb intencions malicioses, els ciberdelinqüents poden recollir informació sobre qui som o permetre'ls que ens facin més falses ofertes en un futur.

A més, no s'ha de comprar mai en una web que generi desconfiança. Les conseqüències poden ser realment molestes. "Si no tenim gaire mala sort, l'estafa pot quedar en què mai rebem el producte o servei que hem comprat. Però, si no som tan afortunats, fins i tot podrien robar el nostre compte corrent o tots els nostres estalvis", explica el global consumer operations mànager de Panda Security, Hervé Lambert.

DESCONFIA DE TOT ALLÒ QUE T'ENVIÏN PER WHATSAPP

Whatsapp s'ha convertit en una eina ideal per als ciberdelinqüents, desconfia de les ofertes que t'enviïn els teus amics amb enllaços exteriors, ja que els ciberdelinqüents creen anuncis falsos que es converteixen en virals per ser aparents ofertes molt atractives. En comptes de clicar l'enllaç, és millor anar al navegador del telèfon mòbil i mirar l'oferta en qualsevol cercador. Si és falsa, no apareixerà en els resultats principals.

DESCONFIA DE TOTS AQUELLS WEBS QUE NO CONEIXIES

Internet és tan gran que és molt probable que no coneguis totes les pàgines d'on tarriben les ofertes i és més que possible que trobis ofertes de webs que no coneixies abans. Per aquest motiu hauries d'anar amb compte abans de començar a navegar en webs desconeguts.

Fes una petita recerca de les opinions sobre les pàgines de les botigues o marques que et siguin desconegudes. Si en trobes notícies o una entrada a la Viquipèdia, és possible que siguin de confiança. Si només trobes opinions en fòrums, cerca una mica més i si no trobes cap informació sobre l'empresa en qüestió, no segueixis navegant en aquest web.

DESCONFIA TAMBÉ DE LES MARQUES CONEGUDES

Una cosa que fan molt alguns pirates informàtics és suplantar identitats o marques. Fixa't bé que el web de la marca que estàs visitant compleix amb els requisits mínims que et facin navegar amb seguretat. El primer que has de mirar és, un cop més, l'URL del web. Les botigues en línia de confiança es connecten a Internet pel protocol https per fer compres. Per això, si en el moment del pagament no trobes una 's' després d''http' i abans dels dos punts, no et recomanem que facis la compra.

COMPROVA ELS MÈTODES DE PAGAMENT

Comprova també els mètodes de pagament que t'ofereixen els webs perquè efectuïs la compra. Si no tenen una passarel·la de pagament en la qual apareix un banc a l'hora de la compra o si no hi ha mètodes de pagament com, per exemple PayPal, investiga una mica més. En general, els webs que et demanen una transferència bancària en comptes de fer la transacció a través d'una passarel·la de pagament, no sempre són pàgines de confiança.

DESCONFIA DE LES TRUCADES TELEFÒNIQUES

Estem molt acostumats que ens facin ofertes per telèfon. Tot i això, cal desconfiar d'aquestes trucades i assegurar-se que no és cap tipus d'estafa. Si l'empresa que et truca no et parla de la Llei de Protecció de Dades, n'hauries de desconfiar. De la mateixa manera que si t'insisteixen molt que donis el teu número de targeta perquè facis una compra. Abans d'adquirir res mitjançant una trucada, investiga a Internet i si no en trobes informació, millor no ho compris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés