Publicado 20/12/2016 14:13

Brussel·les acusa Facebook d'enviar dades "incorrectes" en l'avaluació de la compra de WhatsApp

Aplicación servicio de mensajería instantánea WhatsApp, de Facebook
PORTALTIC

La nova investigació no afecta la fusió però la companyia de Mark Zuckerberg podria ser multada

BRUSSEL·LES, 20 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha acusat aquest dimarts Facebook d'aportar dades "incorrectes o enganyosos" en el marc de la investigació de Brussel·les que va donar llum verda el 2014 a l'adquisició de l'empresa de missatgeria instantània WhatsApp, uns càrrecs que podrien derivar en una sanció per a l'empresa de Mark Zuckerberg però que no afecten la fusió.

Brussel·les ha concretat en un comunicat que Facebook disposa de fins al 31 de gener de 2017 per contestar al plec de càrrecs enviat per l'executiu comunitari i que es pot enfrontar amb una multa de fins a l'1% dels seus ingressos si es confirmen les acusacions.

En concret, l'executiu comunitari acusa Facebook d'haver amagat que el 2014 ja disposava de les capacitats tècniques necessàries per vincular les dades dels clients de les dues xarxes socials, per la qual cosa sospita que, bé de manera intencionada o bé de manera negligent, va enviar informació "incorrecta o enganyosa", incomplint les seves obligacions.

En la seva investigació, Brussel·les va avaluar, entre d'altres qüestions, la possibilitat que Facebook vinculés els seus comptes d'usuaris amb comptes d'usuaris de WhatsApp. L'empresa de Zuckerberg va notificar llavors que era incapaç de vincular de manera automàtica i fiable els comptes de clients de les dues plataformes.

Finalment, WhatsApp va anunciar l'agost d'aquest any una sèrie d'actualitzacions del seu servei entre les quals estava la possibilitat de vincular els números de telèfon amb els comptes d'usuari de Facebook.

La comissaria de Competència, Margrethe Vestager ha subratllat que les companyies estan "obligades" a donar a l'executiu comunitari informació "adequada" durant les investigacions i ha apuntat que les empreses han de prendre's aquesta obligació "seriosament", ja que l'efectivitat de les investigacions depèn d'una informació "necessita".

"En aquest cas específic, l'opinió preliminar de la Comissió és que Facebook ens va aportar informació incorrecta o enganyosa durant la investigació de la seva adquisició de WhatsApp. Facebook té ara l'oportunitat de respondre", ha afegit la comissaria danesa.

NO AFECTA A LA FUSIÓ

Tot i això, Brussel·les ha aclarit que aquesta acusació no tindrà un impacte en la decisió que ha aprovat la transacció, així com que la investigació actual no està relacionada amb qüestions com la privacitat o la protecció de dades o usuaris.

La Comissió Europea va autoritzar l'octubre del 2014 la compra de l'empresa de missatgeria instantània per part de Facebook, una transacció valorada en 19.000 milions de dòlars, perquè considera que no plantejava problemes per a la competència al mercat interior.

Aquella investigació ha conclòs que Facebook Messenger (el servei de missatgeria de la companyia de Mark Zuckerberg) i WhatsApp no són competidors pròxims i que els consumidors continuarien tenint accés, després de l'operació, a un ampli ventall d'altres aplicacions del mateix.

També va determinar Brussel·les que, tot i que les aplicacions de comunicació digital dirigides al públic en general es caracteritzen pels efectes de xarxa, la investigació va mostrar que l'entitat fusionada seguirà havent d'enfrontar-se a una competència suficient.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés