Publicat 06/07/2015 10:18

Varufakis anuncia la seva dimissió per facilitar l'acord amb les institucions europees

MADRID, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Finances de Grècia, Iannis Varoufakis, ha anunciat aquest dilluns la seva dimissió perquè creu que així pot ajudar el Govern grec a arribar a un acord amb les institucions europees, hores després de la victòria del 'no' en el referèndum celebrat al país grec.

En el seu comunicat, titulat 'Ja no sóc ministre', Varufakis ha sostingut que el referèndum "perdurarà com un moment únic en què una petita nació europea es va aixecar contra la servitud pels deutes".

"Com totes les lluites pels drets democràtics, aquesta negativa històrica de l'ultimàtum formulat el 25 de juny per l'Eurogrup arriba amb un gran cost associat", ha manifestat.

"Per aquesta raó, és essencial que el gran capital concedit al nostre Govern per l'esplèndid 'no' sigui invertit immediatament en un 'sí' a una resolució adequada, a un acord que prevegi la reestructuració del deute, menys austeritat, redistribució a favor dels necessitats i reformes reals", ha apuntat.

Varufakis ha revelat a més que després de l'anunci dels resultats se li va comunicar que existia "una certa preferència per part d'alguns membres de l'Eurogrup i altres 'socis' a favor de la seva 'absència' durant les seves reunions".

"Aquesta és una idea que el primer ministre (Alexis Tsipras) ha considerat que podria ser de potencial ajuda per arribar a un acord. Per aquesta raó abandono avui el Ministeri de Finances", ha argumentat.

"Considero que és la meva tasca ajudar Tsipras a explorar, com consideri adequat, el capital que el poble grec ens ha concedit a través del referèndum de diumenge, i portaré l'odi dels creditors amb orgull", ha afegit.

"A l'esquerra sabem com actuar de manera col·lectiva sense importar els privilegis del càrrec. Donaré suport totalment al primer ministre Tsipras, al nou ministre de Finances i al nostre Govern", ha recalcat Varufakis.

Finalment, el ja exministre de Finances grec ha argüit que "l'esforç sobrehumà d'honrar el valent poble de Grècia i el famós 'oxi' ('no', en grec) que han traslladat als demòcrates de tot el món, acaba de començar".

EL RESULTAT DEL REFERÈNDUM

El 'no' es va imposar en el referèndum amb un 61,31% dels vots i va ser majoritari a totes les regions del país, segons revelen les dades amb el recompte completat.

El Ministeri de l'Interior grec ha detallat que el 'sí' es va quedar amb el 38,69% de les paperetes i va xifrar la participació en un 62,5%. Alhora, ha dit que el 5,8% dels vots van ser blancs o nuls.

El Govern grec havia defensat el 'no' perquè considerava que això li donaria més opcions d'aconseguir un millor acord amb la Unió Europea (UE) i l'FMI, mentre que els líders europeus i l'oposició havien fet campanya a favor del 'sí', perquè argumentaven que del contrari suposaria la sortida del país de l'euro.

Després de la publicació dels resultats oficials, Tsipras ha demanat la formació d'un "front nacional fort" per negociar una solució amb els creditors després del triomf del 'no' en el referèndum.

"Hem d'avançar de seguida amb les negociacions (...). Cal construir un front nacional fort per aconseguir una solució immediata", ha afirmat Tsipras durant una trobada amb el president grec, Prokopis Pavlopoulos.

A la reunió, Tsipras ha traslladat a Pavlopoulos una petició perquè convoqui els líders dels principals partits polítics del país.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés