Actualitzat 29/04/2017 12:07

La Unió Europea a 27 segella aquest dissabte les seves 'línies vermelles' per negociar el divorci amb el Regne Unit

Expertos valoran consecuencias del Brexit para España
EUROPAPRESS

   BRUSSEL·LES, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

   Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea a 27 segellaran aquest dissabte les seves 'línies vermelles' per negociar amb el Regne Unit la seva sortida del club comunitari, un procés que ha de concloure en dos anys i pel qual els líders volen subratllar la forta unitat del bloc de cara al 'Brexit'.

   "Abans de discutir el nostre futur, hem d'aclarir el nostre passat", ha indicat el president del Consell europeu, Donald Tusk, en la seva carta d'invitació a la cimera extraordinària que se celebrarà a Brussel·les.

   Amb això subratlla l'enfocament progressiu que planteja la Unió Europea i que tanca la porta a negociar en paral·lel l'acord futur de relacions bilaterals, però obre la porta a començar a discutir la forma que podria tenir aquest futur si s'aconsegueixen en els primers mesos avenços substancials en assumptes prioritaris.

   Davant de l'advertiment britànic d'un 'Brexit' "dur", la Unió Europea ha replicat que l'objectiu és "contenir els danys d'un procés que en qualsevol cas és perjudicial per a les dues parts, però ha advertit Londres que ha d'assumir una visió "més realista". La pròpia canceller alemanya, Angela Merkel, va advertir aquest dijous que els britànics no havien de fer-se "il·lusions" amb el resultat del divorci.

   El document que adoptaran els Vint-i-set aquest dissabte amb prou feines ha canviat en el fons del text que Tusk va enviar a les capitals el passat 31 de març i que va fixar tres prioritats: protegir els drets dels europeus residents al Regne Unit, aclarir la "factura" que haurà de pagar Londres per la seva sortida i la situació en què queda la frontera amb Irlanda del Nord.

   S'ha modificat el llenguatge per endurir-lo en qüestions com els drets dels ciutadans comunitaris, pels quals els Estats membres volen que puguin obtenir la residència permanent al Regne Unit als cinc anys de viure al país.

   També s'ha "reforçat" el text pel que fa els compromisos i obligacions que ha assumit com Estat membre el Regne Unit amb el pressupost comunitari i altres organismes com el Banc Central Europeu (BCE) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI).

   Per contra, es manté sense canvis, malgrat el malestar que va crear al Govern de Theresa May, el paràgraf que deixa fora de les negociacions del 'Brexit' la situació de Gibraltar i recorda que qualsevol enteniment posterior que afecti al territori necessitarà el vistiplau d'Espanya.

   A més, els socis atendran una petició expressa del primer ministre irlandès, Enda Kenny, per deixar-ne constància en les actes de la reunió que la UE té present els Acords de Divendres Sant, que contemplen un mecanisme per a la unificació d'Irlanda i que, de produir-se en els termes previstos, el territori serà en el seu conjunt part de la Unió Europea.

FUTURES SEUS DE L'EMA I L'EBA

   Tusk i el cap de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, aprofitaran aquesta cita per demanar als líders que al juny fixin els criteris per triar la nova destinació de l'Agència Europea del Medicament (EMA), que ha de deixar Londres com a conseqüència del 'Brexit' i que aspiren a acollir diverses ciutats, entre elles Barcelona.

   Tots dos han treballat en una proposta per dur a terme un procés "transparent i objectiu" i que aporti "claredat" al camí per definir els criteris per triar nova seu i el calendari per dur a terme el trasllat.

   Tusk i Juncker aspiren al fet que en la cimera de juny s'acordessin els criteris de selecció i això permetés decidir amb celeritat la reubicació, quelcom que les fonts consultades veuen poc probable que ocorri abans d'octubre i que podria dilatar-se fins a desembre.

   Amb el seu divorci del bloc, el Regne Unit també perdrà la seu de l'Autoritat Bancària Europea (EBA), malgrat que des de Londres es va donar a entendre en les últimes setmanes que aspirava a conservar les agències.

   "Les dues agències actualment instal·lades al Regne Unit hauran de mudar-se, perquè com a agències europees no poden estar en un Estat que no sigui membre de la UE", resolen des de Brussel·les.

   A més, és un assumpte que ha d'"abordar-se amb rapidesa" per assegurar la "continuïtat" del seu funcionament després del 'Brexit', segons un alt funcionari europeu que avisa que la UE "no hauria de perdre massa temps" per resoldre aquesta qüestió.

   Barcelona, que va quedar segona per darrere de Londres quan es va crear l'EMA en 1992, torna a ser la candidata d'Espanya i haurà de ¡veure-se-les amb altres aspirants com Amsterdam (Països Baixos), Lille (França), Copenhaguen i Dublín.

   Mancant una llista oficial de candidates, fonts comunitàries assenyalen que tots els Estats membres han expressat de manera més o menys formal el seu interès per acollir l'EMA o l'EBA.

   La manera en què es conduirà aquest trasllat és quelcom que haurà de decidir-se en les negociacions del 'Brexit', però la Unió Europea confia que el Regne Unit "faciliti" la mudança de les aproximadament 1.100 persones que treballen a l'EMA, també assumint part del cost del canvi d'ubicació, segons han apuntat fonts europees.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés