Actualitzat 05/02/2016 11:42

Unicef afirma que 200 milions de nenes i dones han patit ablació al món

UNICEF CON PRIVALIA
UNICEF

MADRID, 5 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha xifrat aquest divendres en un mínim de 200 milions les nenes i dones que han patit ablació en 30 països i alerta que la xifra podria incrementar-se de manera significativa en 15 anys si continua la tendència actual.

   La xifra suposa un increment de gairebé 70 milions respecte a les estimacions facilitades el 2014, en part a causa del creixement de la població i a la recopilació d'informació sobre aquesta pràctica feta per Indonèsia.

   En el seu informe, l'agència ha assenyalat que la meitat de les nenes i dones que han patit ablació viuen a tres països: Egipte, Etiòpia i Indonèsia, i ha recordat que es tracta d'una violació dels drets del nen.

   "La mutilació genital femenina varia segons les regions i cultures, i algunes d'elles impliquen amenaces sanitàries que posen en risc la vida", ha dit la sotsdirectora executiva d'Unicef, Geeta Rao Gupta.

   "Hem d'accelerar els esforços, tant els governs, com els professionals sanitaris, els líders comunitaris, els pares i les famílies, per eliminar la pràctica", ha recalcat.

   Segons les dades de l'agència, 44 milions de nenes de catorze anys o menys han estat sotmeses a aquesta pràctica, i Gàmbia és el país en el qual l'ablació està més estesa entre nenes d'aquesta edat, amb el 56%. Per darrere hi ha Mauritània, amb el 54%, i Indonèsia, on entorn de la meitat de les nenes d'onze anys o menys han patit ablació.

   D'altra banda, els països en els quals hi ha un percentatge més alt de nenes i dones d'entre 15 i 49 anys que han patit ablació són Somàlia, amb un 98%; Guinea, amb un 97%; i Djibouti, amb un 93%.

   Així, ha indicat que en la majoria dels països, practicament la totalitat de les nenes havien patit aquesta pràctica abans del seu cinquè aniversari.

   "Determinar la magnitud de la mutilació genital femenina és essencial per eliminar-la. Quan els governs recopilin i publiquin estadístiques nacionals sobre ella estaran en millor posició per entendre com d'estès està el problema i accelerar els esforços per protegir els drets de milions de nenes i dones", ha dit Rao Gupta.

AVENÇOS EN ALGUNS PAÏSOS

   Malgrat això, Unicef ha reconegut que els percentatges de nenes i adolescents d'entre 15 i 19 anys que han patit ablació ha disminuït, amb casos considerables com el de Libèria, on ha caigut en un 41% en els últims 30 anys; a Burkina Faso, amb un 31%; Kènia, amb un 30%; i Egipte, amb un 27%.

   A més, des del 2008 un total de 15.000 comunitats de 20 països han declarat públicament l'abandonament de l'ablació, incloses 2.000 comunitats que van fer l'anunci durant el 2015. A més, cinc països han aprovat una legislació per criminalitzar aquesta pràctica.

   Finalment, l'agència ha destacat que, amb la inclusió de l'objectiu sobre l'eliminació de la mutilació genital femenina amb vista al 2030 en els nous objectius de desenvolupament sostenible, la comunitat internacional ha demostrat que la seva voluntat de posar fi a la pràctica és "més gran que mai".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés