Actualitzat 24/04/2015 18:08

L'Eurogrup demana en to "molt crític" a Grècia que "acceleri" el seu pla de reformes

Crece el PIB de la zona euro
Foto: EUROPAPRESS

Draghi amenaça d'endurir l'accés dels bancs grecs a liquiditat i Varoufakis replica que no acceptarà tornar a l'"antiga troica"

   RIGA, 24 Abr. (De l'enviat especial d'EUROPA PRESS, Juan Sanhermelando) -

   Els ministres d'Economia de l'eurozona han demanat aquest divendres en un to "molt crític" al ministre grec de Finances, Yanis Varoufakis, que "acceleri" les negociacions amb la troica sobre el pla de reformes complet que li exigeix la UE a canvi de desbloquejar un tram d'ajuda urgent del rescat perquè "el temps s'acaba".

   "Seré bastant franc: ha estat una discussió molt crítica", ha dit el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, en roda de premsa un cop acabada la reunió informal de Riga després de ser preguntat per si els ministres havien censurat a Varoufakis per la falta de progressos en les negociacions.

   "Esperàvem escoltar resultats positius i un acord sobre el qual decidir, i encara estem molt lluny d'això. Així que sí, ha estat una discussió molt crítica i hi ha hagut una gran sensació d'urgència a l'habitació", ha ressaltat Dijsselbloem.

   Per la seva banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, s'ha fet eco de la "frustració" que les tàctiques negociadores del nou Govern grec de Syriza han provocat en les institucions de la troica i ha dit que durant la reunió els ministres han posat de manifest els seus "dubtes", "incerteses" i "sentit d'urgència".

   "Ha estat un toc d'atenció important al Govern grec que això cal plantejar-ho, tant des del punt de vista de continguts com des del punt de vista de formes, d'una manera diferent", ha assenyalat Guindos. Segons la seva opinió, Varoufakis "s'ha adonat del missatge". "Avui tots hem estat molt clars. No crec que tingui el més petit dubte del que li estem demanant", ha assenyalat.

   Ja a l'entrada de la reunió, alguns ministres com els d'Eslovàquia, Àustria o Lituània havien expressat en públic la seva frustració per la falta d'avenços en el diàleg amb Grècia.

   "Tots som conscients que el temps s'acaba, s'ha perdut massa temps en els últims mesos i està clar que en aquestes discussions s'han d'aconseguir molts més progressos", ha insistit Dijsselbloem, que ha deixat clar que "la responsabilitat recau sobretot en les autoritats gregues". El cap de l'Eurogrup ha assenyalat que no es desemborsarà a Grècia ni un euro de l'últim tram de 7.200 milions d'euros del rescat fins que hi hagi un acord sobre el pla complet de reformes i que no hi haurà pagaments parcials.

   Per la seva banda, el comissari d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, ha dit que els avenços en les negociacions amb Grècia són "limitats" i "insuficients" i que les posicions segueixen estant "massa allunyades" en diversos punts. "El nostre missatge d'avui és molt clar, cal accelerar: accelerar des d'avui, accelerar des d'aquest cap de setmana, accelerar constantment. Cal intensificar els esforços perquè no hi ha una altra opció si volem arribar a l'objectiu compartit d'una Grècia estable, pròspera i ancorada en l'eurozona", ha insistit Moscovici.

EL BCE AVISA DE RISC DE FUITA DE DIPÒSTIS

   El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha avisat que l'actual volatilitat i la creixent fuita de dipòsits podria obligar-lo a endurir l'accés de la banca grega a la línia de liquiditat d'emergència(ELA), aplicant un descompte més gran al col·lateral que han de lliurar les entitats a canvi de rebre els fons.

   "L'ELA continuarà mentre els bancs grecs siguin solvents i tinguin el col·lateral adequat", ha dit Draghi, que ha destacat que "la fragilitat de l'actual situació", la "contínua fuita de dipòsits" i l'augment dels interessos que ha de pagar el deute greg "destrueixen" aquest col·lateral. "El temps s'està acabant i la velocitat és essencial", ha coincidit el president del BCE, que s'ha mostrat disposat a flexibilitzar els objectius pressupostaris que s'exigeixen a Atenes sempre i quan es facin les reformes necessàries.

DESACORDS EN PENSIONS, DESNONAMENTS I AJUST FISCAL.

   El ministre de Finances grec s'ha mostrat d'acord amb els seus socis en la necessitat d'accelerar les negociacions i ha sostingut que ja s'han produït "convergències" entre la troica i Atenes pel que fa a privatitzacions, reforma judicial o creació d'una Agència Tributària "independent". Però ha admès que persisteixen diferències en qüestions com les pensions, la paralització dels desnonaments o l'ajust fiscal.

   "Si hi ha una forma de fer aquest procés més eficaç i menys difícil, estem oberts a suggeriments", ha assegurat Varoufakis, que tot i això ha rebutjat noves missions de la troica a Atenes. "El vell procés de la troica era hostil tant a les reformes com per als acords. No anem a tornar això, tot i que estem oberts a qualsevol proposta que acceleri les negociacions", ha avisat.

   Després d'aquest intercanvi d'acusacions, l'Eurogrup ha estat incapaç d'acordar com podrien accelerar-se les negociacions i ho ha deixat en mans de la troica, segons fonts europees. Tampoc s'ha fixat un nou termini per arribar a un acord, tot i que Guindos ha mencionat la pròxima reunió prevista per a l'11 de maig. El ministre eslovè ha reclamat fins i tot un 'pla B' per si hi ha un impagament grec.

   Les negociacions entre Grècia i els seus creditors quasi no han avançat des de l'acord del 20 de febrer per prorrogar quatre mesos el rescat a causa de a la resistència del Govern de Syriza a la presència de la troica a Atenes per examinar l'estat dels comptes gregs i les fortes discrepàncies sobre les reformes necessàries en aspectes com el mercat laboral, les pensions o la pujada de l'IVA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés