Publicat 20/04/2015 11:12

Itàlia demana a la UE que assumeixi responsabilitat conjunta davant de la crisi migratòria

LUXEMBURG, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers italià, Paolo Gentiloni, ha exigit aquest dilluns als 28 que assumeixin una responsabilitat comuna davant de la crisi migratòria al Mediterrani perquè es tracta d'una "emergència europea" que Itàlia no pot "carregar sola a les seves espatlles".

"Està en joc la reputació de la Unió Europea", ha advertit el ministre italià en declaracions a la premsa a Luxemburg, on els ministres d'Exteriors i Interior de la UE tractaran en una trobada extraordinària la resposta a la crisi migratòria, després del naufragi de gairebé un miler de persones aquest cap de setmana davant de la costa europea.

Gentiloni ha lamentat la falta de mitjans en marxa per gestionar l'augment constant del flux migratori dels qui intenten arribar a Europa a través del Mediterrani i ha considerat "increïble" que una "potència" com la Unió Europea no ofereixi més recursos per a aquest problema.

Itàlia, ha assegurat, assumeix el 90% dels costos de les tasques de vigilància i auxili ara mateix al Mediterrani i acull "dos terços" dels refugiats que sol·liciten asil en arribar a Europa.

"Està en joc la reputació europea. Davant d'un gran repte, l'esperit europeu ha de reaccionar i espero que ho faci en els pròxims dies", ha afegit.

El cap de la diplomàcia italiana ha destacat tres eixos fonamentals sobre els quals la Unió Europea hauria de centrar els esforços i demostrar un "compromís" clar: combatre les màfies que trafiquen amb éssers humans, assignar "més recursos" a les tasques de vigilància i rescat al mar i més suport també per als països que acullen els sol·licitants d'asil.

"Fa mesos que dic que Europa ha de fer més. Ara la realitat del mar ens colpeja a la cara, en una situació que, estic convençut, només pot augmentar la sensibilitat davant d'aquest problema", ha opinat el ministre, després de ser preguntat per la resistència d'estats membre a incrementar l'ajuda europea.

"Cal reconèixer que afrontem una emergència europea, no una emergència italiana, el que significa que la UE ha de donar suport a les accions i iniciatives contra el tràfic d'éssers humans, (ha de donar) més recursos per a operacions de vigilància i rescat, i més recursos també per a l'acollida", ha tancat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés