Publicat 25/01/2015 17:59

Els 28 revisen dilluns la resposta dels mercats agrícoles al veto rus

Fruta afectada por el veto ruso
EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea revisaran dilluns la situació dels mercats agrícoles europeus més afectats pel veto imposat a l'agost per Moscou a fruites, hortalisses i altres produccions tradicionalment exportades a Rússia. L'objectiu dels 28 és valorar si les ajudes impulsades amb caràcter d'urgència per Brussel·les han estat suficients per estabilitzar la situació i aclarir com costejar noves mesures si calguessin.

Fins ara, la Comissió ha prioritzat les mesures de mercat per a les fruites i hortalisses --entre les quals hi ha préssecs, nectarines i cítrics-- amb un límit de 165 milions d'euros en total, comptades compensacions per a productors lactis als països bàltics i 30 milions d'euros addicionals per als fons destinats a promocionar els aliments europeus en nous mercats, que ja sumaven 60 milions d'aquí al 2020.

Abans d'imposar aquest veto, Rússia ja havia tancat el seu mercat a començament del 2014 a les exportacions europees de porcí, al·legant raons fitosanitàries per la por que s'estengués un brot de febre porcina africana detectat en una zona de Lituània. Brussel·les va portar aquest cas a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) perquè considera que és una mesura desproporcionada.

Els ministres examinaran també la situació del porcí, si bé es tracta d'un sector "molt dinàmic" que "sempre s'ha adaptat molt bé als canvis", segons indiquen fonts europees sobre el cas espanyol, principal productor i exportador de la UE. En qualsevol cas, l'executiu comunitari manté contactes amb les autoritats russes per intentar revocar el veto al sector i ha indicat que hi ha hagut "avenços" en l'última setmana.

D'altra banda, també preocupa el futur del sucre en països com Itàlia, que ha portat aquest assumpte a la reunió, i algun ministre podria demanar suport per a una "transició suau" cap a la liberalització del sector el 2017, quan es posarà final al sistema de quotes. El sector a Espanya és "molt competitiu", segons indiquen les fonts consultades, perquè ja va assumir una important reducció de la capacitat de producció per adaptar-se a aquests canvis.

PLA DEL BACALLÀ I DESCARTS

A l'agenda dels ministres figuren altres assumptes relacionats amb la pesca, en especial la posició dels 28 sobre el nou pla multianual del bacallà, sobre el qual Espanya no té un interès particular perquè afectarà a les flotes fonamentalment dels països bàltics.

Tot i això, la delegació espanyola sí estarà atenta a la base jurídica que s'estableixi per a aquest pla en allò referent al repartiment anual de quotes, és a dir, si quedarà en mans dels 28 o es donarà poder de codecisió al Parlament Europeu. La fórmula per la qual s'opti serà el precedent per a d'altres plans que sí afecten els pescadors espanyols directament, com el de l'anxova o el sorell, que estan bloquejats precisament per les diferències amb l'Eurocambra pel que fa a les competències de cada institució en la presa de decisions.

A més, els ministres seran informats del punt en què es troben les modificacions tècniques i mesures de control necessàries per complir amb la nova obligació de desembarcar al port tot el peix, com a part del final progressiu dels descarts que la Unió Europea va pactar amb la nova política pesquera comunitària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés