Actualitzat 23/08/2016 16:55

Tallar els cabells, ritual alternatiu a la mutilació genital femenina a Kènia

Niñas masái de Kenia
AMREF SALUD ÁFRICA

MADRID, 23 ago. (EUROPA PRESS) -

La comunitat massai del comtat de Kajiado, a Kènia, ha celebrat un nou ritus alternatiu a la mutilació genital femenina. Un total de 363 noies han celebrat el pas a l'edat adulta a ulls de la seva comunitat mitjançant una simple tallada de cabells, iniciativa que ha estat possible gràcies a l'ONG Amref Salut Àfrica.

"El ritu de pas alternatiu obvia l'ablació i la substitueix per una simple tallada de cabells, de manera que les noies passen a ser dones amb la seva dignitat cultural intacta però sense haver patit cap dany", assenyala l'organització, que afirma que destaca per la seva innovació però també pel seu respecte als valors comunitaris. La celebració va tenir lloc prop de la muntanya Kilimanjaro divendres passat 19 d'agost.

Segons recorda l'ONG, l'Unicef estima que el 21% de les dones de Kènia (uns 2,5 milions) han patit la mutilació genital femenina, tot i els riscos demostrats i documentats que comporta la pràctica, com és sagnat excessiu, traumes psicològics, complicacions durant el part i alt risc de contagi del VIH en usar ganivetes no esterilitzades.

Per aquest motiu, Amref porta des del 2009 promovent entre comunitats massai i samburu de Kènia les cerimònies de ritu de pas alternatiu com a forma de lluitar contra aquesta pràctica. El seu objectiu és aconseguir "un canvi d'actitud, sensibilitzant i explicant les seves conseqüències a tota la comunitat, joves i majors, homes i dones", segons indica l'entitat. Fins ara, més de 10.500 persones han realitzat aquest tipus de ritus alternatius.

EL PROBLEMA DE L'ARRELAMENT CULTURAL

Per a l'ONG, el "major obstacle" per acabar amb aquesta pràctica és el seu arrelament cultural. Per aquesta raó, Amref busca en primera instància la complicitat dels líders comunitaris i els ancians locals, els sensibilitza perquè entenguin els riscos de la mutilació genital i expliquin aquests riscos a la seva comunitat, permetent que el ritu de pas alternatiu creixi i s'expandeixi.

Abans d'aquesta graduació final, durant dies, es van impartir lliçons sobre valors i tradicions massai, educació sexual i sanitària i lliçons pràctiques del dia a dia.

Precisament, els ancians van formar part de la celebració proposada per l'organització. Van beneir les noies vessant llet sobre d'elles i les van animar a continuar amb la seva educació i no deixar l'escola per casar-se prematurament. A més dels ancians, Amref busca guanyar-se la confiança de les parteres tradicionals per promoure el ritu de pas alternatiu, ja que aquestes són també les que executen el tall durant la mutilació.

Fins i tot els líders institucionals es van sumar a aquesta celebració alternativa i han apel·lat al compliment de la llei. De fet, tot i que la mutilació genital femenina se segueixi practicant en algunes comunitats de Kènia, és il·legal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés