Actualitzat 26/07/2016 16:15

El segrest en una església de França se salda amb un ostatge mort i els autors abatuts

Despliegue policial en Saint-Etienne-du-Rouvray (Normandía) tras el atentado
STRINGER/REUTERS

L'arquebisbe de Rouen informa de tres ferits, un d'ells de gravetat

PARÍS, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

El segrest protagonitzat aquest matí per dos homes armats amb ganivets en una església de la regió de Normandia, al nord de França, s'ha saldat de moment amb un dels ostatges morts i els dos atacants "neutralitzats", sense que de moment hi hagi més detalls sobre els motius de l'atac.

El Ministeri de l'Interior ha confirmat aquest balanç, sense entrar en els detalls sobre les circumstàncies en les quals hauria mort l'ostatge, el capellà de l'església. D'acord amb 'Le Figaro', hauria estat degollat. Una font policial ha assenyalat a Reuters que la víctima ha estat agredida amb una espasa. La persona ferida seria una monja.

A més, ha confirmat que hi ha un altre ostatge "entre la vida i la mort". Tot i això, en un comunicat, l'arquebisbe de Rouen, monsenyor Dominique Lebrun, ha precisat que serien tres els ferits, "un d'ells en estat greu". A més, ha identificat el mort com el "pare Jacques Hamel, de 84 anys".

L'arquebisbe, que es trobava a Cracòvia per participar en les Jornades Mundials de la Joventut, ha avançat que tornarà aquesta mateixa tarda a Rouen.

"L'Església Catòlica no pot prendre altres armes que l'oració i la fraternitat entre els homes. Deixo aquí centenars de joves que són el futur de la Humanitat. Els demano que no abaixin els braços davant de la violència i que es converteixin en els apòstols de la civilització de l'amor", ha afirmat en un comunicat.

El pare Auguste Moanda-Phuati, a càrrec de la parròquia atacada, ha explicat a 'Libération' que anava a reprendre la seva tasca aquesta mateixa tarda després de tornar de vacances i que el capellà assassinat el substituïa en les seves funcions. "No podia imaginar-me que ens ocorregués alguna cosa així", ha afirmat, i ha assegurat que en els seus cinc anys al capdavant de la parròquia mai havia "rebut amenaces".

El pare Hamel estava jubilat des de feia deu anys, però havia decidit quedar-se en la parròquia, de la qual havia estat anteriorment al capdavant. "El seu desig era seguir al servei de l'Església", ha explicat el pare Moande-Phuati, que l'ha descrit com "una persona càlida, simple i que vivia modestament", "molt apreciat" pels feligresos.

ELS FETS

D'acord amb la informació disponible fins ara, els dos assaltants han entrat a l'església de Saint-Étienne-du-Rouvray, pròxima a Rouen, per la porta del darrere entorn de les 10.00 hores durant la missa i han tancat les portes, retenint a l'interior el capellà, dues monges i dos feligresos. Una altra monja hauria aconseguit escapar, donant la veu de l'alarma. Entorn de les 11.00 hores, la Policia ha abatut els dos segrestadors, que havien sortit a l'atri de l'església.

En declaracions a BFMTV, el portaveu del Ministeri de l'Interior, Pierre-Henry Brandet, ha indicat que s'està procedint ara a escorcollar l'església a la recerca de possibles artefactes explosius. El portaveu ha evitat confirmar que la víctima sigui el capellà i que aquest hagi estat degollat, i remet a la investigació en curs, de la qual ja està a càrrec la Fiscalia Antiterrorista de París.

ACTE DELIBERAT I PREPARAT

Brandet ha evitat pronunciar-se cap a les "motivacions i el perfil" dels autors de moment, reconeixent que es tracta d'una "acció violenta deliberada i segurament preparada" i ha defensat que "la prioritat era la neutralització" dels segrestadors, cosa que s'ha complert.

Fonts policials esmentades per 'Le Figaro' indiquen que un dels dos segrestadors portava barba i portava una 'chachia', un tipus de gorra que vesteixen els musulmans, tot i que aquesta informació no ha estat confirmada oficialment.

El president francès, François Hollande, acompanyat pel ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, es troben ja a Saint-Étienne-du-Rouvray. El president francès ha parlat per telèfon amb el president de la Conferència Episcopal Francesa, monsenyor Georges Pontier, mentre es traslladava al lloc dels fets, segons 'Le Figaro'.

REACCIONS

Les primeres reaccions als fets no s'han fet esperar. El primer ministre, Manuel Valls, ha condemnat l'"atac bàrbar" i ha fet una crida a "fer bloc". "Tot França i tots els catòlics estan afectats", ha escrit el primer ministre en el seu compte de Twitter.

La líder del Front Nacional, Marine Le Pen, també ha condemnat l'atac en xarxes socials i ja ha apuntat a un possible rerefons jihadista: "El 'modus operandi' fa témer evidentment un nou atemptat de terroristes islamistes".

"Estem tots commocionats", ha escrit per la seva part l'exprimer ministre Alain Juppé, en reacció a l'"horror i la barbàrie" ocorreguts a Normandia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés