Actualitzat 07/07/2015 13:59

El Regne Unit commemora el desè aniversari del 7J en un clima d'amenaça terrorista

LONDRES, 7 Jul. (EUROPA PRESS) -

   Aquest dimarts es compleixen deu anys de l'atac terrorista a la xarxa transport de Londres que el 7 de juliol del 2005 va deixar 56 morts i centenars de ferits. L'atemptat, reivindicat per Al-Qaida i perpetrat per quatre membres d'una cèl·lula jihadista local, va posar de manifest l'amenaça del terrorisme islàmic a Europa i en el desè aniversari, el Regne Unit recordarà a les víctimes enmig d'una amenaça més gran que quan es va perpetrar l'atemptat.

   El matí del 7 de juliol quatre terroristes van detonar bombes en diferents punts de Londres. En una ràpida successió, es van produir explosions a trens que es trobaven a les estacions de Liverpool Street, King's Cross i Edgware Road, al centre de la capital britànica. Una quarta explosió es va registrar a la superfície, en un autobús urbà que circulava a Tavistock Square.

   Una dècada després, Peter Clarke, l'excap de la Unitat de Contraterrorisme de Scotland Yard el 2005 i que va encapçalar la investigació de l'atemptat, ha assegurat en una entrevista amb la cadena Sky que les autoritats "treballen incansablement" i s'esforcen "fins al límit" per prevenir un atac terrorista.

   "Hem vist atacs horribles en aquest país com l'assassinat de Lee Rigby i no sembla que hi hagi un retrocés en el nombre de joves que és atret pels extremistes (...) només cal veure els centenars de persones que s'uneixen al conflicte a Síria", ha afirmat l'exmembre de Scotland Yard. El Regne Unit registra el nombre més elevat de detenecions relacionades amb terrorisme de la seva història, es produeix una detenció cada dos dies.

   Transcorreguts deu anys, l'amenaça ha evolucionat cap a accions de més escala i amenaces menys sofisticades. Fa només dues setmanes, una trentena de britànics van morir en un hotel turístic a Susa, Tunísia, en un atac en el qual només un atacant va causar el terror.

NOUS DESAFIAMENTS TERRORISTES

   En aquesta línis, el director d'Estudis Internacionals de Seguretat de la Royal United Services Institution, Raffaello Pantucci, ha advertit de l'amenaça que representen els combatents estrangers que eventualment tornen a països com el Regne Unit. "A tots costats hi ha una comunitat més o menys radicalitzada que està disposada a mobilitzar-se i participar en els combats, molts d'ells tornen i apareixen en plans d'atemptat aquí", ha afirmat.

   Per la seva banda, Mark Rowley, un assessor de contraterrorisme de Scotland Yard, ha fet una crida a les comunitats locals per "fer un pas endavant" en la lluita contra la radicalització, ja que la primera alerta dels familiars o veïns "pot ser crucial" per prevenir atacs.

   Rowley ha apuntat que els agents es troben amb un "perfil completament diferent" ja que grups com Estat Islàmic exploten la tecnologia per intentar crear un "culte a la violència". "No estem simplement combatent un grup terrorista com Al-Qaida, que treballa amb plans i un esquema jerarquitzat", ha conclòs.

   L'atemptat del 7 de juliol es va convertir en l'atac amb més víctimes mortals en territori britànic des de l'atemptat de Lockerbie el 1988, quan una explosió en un avió de passatgers que es dirigia als Estats Units des de Frankfurt, Alemanya, va causar 243 morts entre els ells una desena de residents a la ciutat escocesa de Lockerbie, on va impactar l'aeronau.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés