Actualitzat 02/09/2015 10:31

Prohibeixen al president de Guatemala sortir del país després de perdre la immunitat

MADRID, 2 Set. (EUROPA PRESS)

El jutge de Risc Major Miguel Ángel Gálvez ha admès la petició de la Fiscalia per atorgar la mesura d'arrelament contra el president de Guatemala, Otto Pérez Molina, de manera que no podrà sortir del país i haurà d'estar a disposició dels tribunals, en cas que sigui requerit arran de la investigació per la seva presumpta participació en una trama corrupta.

   El Ministeri Públic de Guatemala va sol·licitar aquest mateix dimarts a la tarda la mesura d'arrelament contra Pérez Molina, com a forma de prevenir una possible fuga, poc després que el Congrés del país centreamericà aprovés la retirada de la immunitat al mandatari.

   Així ho ha confirmat en roda de premsa la fiscal general de Guatemala, Thelma Aldana, qui explica que es tracta d'"una mesura de prevenció", que permeti portar a terme sense incidents la investigació judicial contra Pérez Molina per la seva presumpta implicació en la trama de suborns duanera que s'estudia en el cas 'La Línia'.

RETIRADA DE LA IMMUNITAT

   Amb el suport de 132 diputats --molt per sobre dels 105 necessaris--, el Congrés ha aprovat la retirada de la immunitat i ara el Ministeri Públic i la Comissió internacional Contra la Impunitat a Guatemala (CICIG) tenen via lliure per investigar el mandatari, segons informa el diari local 'Prensa Libre'.

   Es tracta de la primera vegada en la història del país centreamericà en què el Congrés retira la immunitat a un president electe perquè la justícia l'investigui. Tot i això, la retirada de la immunitat a Pérez Molina no implica la retirada del càrrec. De fet, el president ha dit en repetides ocasions que es mantindrà en el seu lloc i farà front al procés en contra seva.

'LA LÍNIA'

   La trama en la Superintendència d'Administració Tributària (SAT) es va destapar el 16 d'abril gràcies a unes escoltes practicades durant mesos per la Comissió Internacional Contra la Impunitat a Guatemala (CICIG) i la policia, segons les quals hi havia una estructura criminal encarregada de cobrar suborns en les duanes per afavorir la importació de certs productes i evitar el pagament d'impostos a altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés