Publicat 02/09/2015 10:32

Pérez Molina es posarà a disposició de la justícia per evitar que l'arrestin

El jutge haurà de decidir, d'acord amb el que diguin Fiscalia i CICIG, si el cita a declarar o ordena el seu arrest

MADRID, 2 set. (EUROPA PRESS) -

El president de Guatemala, Otto Pérez Molina, es posarà a disposició de la justícia amb la finalitat d'evitar que l'arrestin després que el Congrés li retirés aquest dilluns la immunitat, aplanant el camí perquè pugui ser investigat i jutjat per la seva presumpta implicació en la trama corrupta coneguda com 'La Línea'.

Així ho ha fet saber el seu advocat, César Calderón, qui ha dit que el primer que farà el mandatari serà lliurar un memorial al jutjat per posar en coneixement del jutge Miguel Ángel Gálvez que està a disposició de la justícia.

"Som conscients que el fet d'oferir que el president es posa a disposició de la justícia no anul·la la possibilitat que es giri la seva captura, perquè el que es vol és fer un espectacle d'aquest cas", ha assenyalat Calderón, segons informa el diari 'Prensa Libre'.

La decisió del Congrés de retirar la immunitat al president obre la via perquè el Ministeri Públic i la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala (CICIG) puguin investigar els presumptes vincles de Pérez Molina amb 'La Línea'. A continuació, podrien sol·licitar al jutge Gálvez que citi el president per a una primera declaració o que ordeni la seva captura.

Segons ha explicat al diari l'advocat penalista David Pineda, actualment Pérez Molina té "dos únics camins", la citació per declarar o l'arrest. "Si fos citat a primera declaració i en aquesta diligència dictessin ordre de processament, però no ordre de detenció preventiva, pot seguir exercint el seu càrrec", ha explicat.

"Però si dicten ordre de detenció preventiva, ha de deixar l'exercici de la seva funció de manera immediata", ja que, ha explicat l'expert, "la Llei d'Avantjudici així ho estableix". Guatemala celebra aquest diumenge eleccions presidencials en les quals Pérez Molina no opta a la reelecció, ja que aquesta no és possible al país, si bé el seu successor no prendria el relleu fins al gener.

NO POT SORTIR DEL PAÍS

De moment, el jutge Gálvez ha dictat a petició de la Fiscalia una mesura d'arrelament, fet que impedeix al mandatari sortir del país. Pérez Molina, que fins ara ha defensat la seva innocència i s'ha negat a dimitir malgrat els assenyalaments en contra seu, encara no s'ha pronunciat sobre els últims esdeveniments.

Per la seva banda, la fiscal general, Thelma Aldana, ha assegurat en declaracions a la CNN que "el Ministeri Públic i la CICIG demostraran davant del jutge la culpabilitat i responsabilitat del president en el cas 'La Línea'". En aquest sentit, ha deixat clar que "el president i qualsevol ciutadà guatemalenc tenen dret a una a causa de procés: gaudeixen de la presumpció d'innocència".

UNA ALTRA OPCIÓ

Tot i això, segons recorda el diari 'El Periódico', Pérez Molina podria tenir una altra drecera per evitar el seu processament, ja que el ple de la Cort de Constitucionalitat (CC) ha de resoldre dues empares plantejades per l'advocat del mandatari, independentment que el Congrés retirés la immunitat a Pérez Molina.

L'advocat del president va presentar dues empares diumenge davant d'un jutjat, un contra la Cort Suprema de Justícia (CSJ) i un altre contra la Comissió Pesquisidora del Congrés, argumentant que el tràmit d'avantjudici denotava "persecució política" contra el mandatari.

Dilluns, la CC va donar 24 hores als dos ens perquè presentessin un informe sobre la seva actuació, tot i això, la CSJ no ha complert amb el requisit, ja que està pendent de resoldre el problema generat per la designació d'un dels seus magistrats.

Així, Calderón ha destacat que la resolució de les empares tindrà validesa sobre allò disposat pel Congrés. "Si fan marxa enrere, podria anular-se el que ja es té", ha afegit, segons el diari.

Tot i això, els experts no es posen d'acord sobre si la Cort de Constitucionalitat s'ha de pronunciar sobre les dues empares. Segons l'expert en Dret Gabriel Orellana, ja hi ha un precedent en què la CC no pot paralitzar un procediment al Congrés quan aquest actua en compliment de les seves funcions legalment atribuïdes, com va ser el cas de l'avantjudici contra Pérez Molina.

"Dubto que aquestes empares tinguin alguna rellevància", ha afirmat Orellana. "Per molt que hi hagi alguns magistrats incondicionals al President, no crec que vulguin buscar cinc peus al gat intentant revertir tot el que ha estat actuat pel Congrés", ha afegit.

'LA LÍNEA'

La trama en la Superintendència d'Administració Tributària (SAT) es va destapar el 16 d'abril gràcies a unes escoltes practicades durant mesos per la Comissió Internacional Contra la Impunitat a Guatemala (CICIG) i la Policia, segons les quals hi havia una estructura criminal encarregada de cobrar suborns a les duanes per afavorir la importació de certs productes i evitar el pagament d'impostos a altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés