Publicat 05/05/2016 18:01

El papa rep aquest divendres el Premi Carlemany de mans de Merkel, Juncker i Tusk

El Papa Francisco en su visita a San Cristobal de las Casas
JAVIER LIRA OTERO/NOTIMEX

ROMA, 5 maig (EUROPA PRESS) -

El papa Francesc rebrà aquest divendres, 6 de maig, el Premi Carlemany per la seva "autoritat moral excel·lent" com a mediador a Europa, de mans de la cancellera alemanya, Angela Merkel i dels presidents de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, del Parlament europeu, Martin Schulz, i del Consell de la UE, Donald Tusk, tots guanyadors del Premi en edicions anteriors.

Abans del lliurament de la distinció, en què també participarà el rei Felip VI, el pontífex argentí es trobarà amb Merkel. L'esdeveniment, que habitualment té lloc a l'ajuntament d'Aquisgrà (Alemanya), es farà en aquesta ocasió a la Sala Règia del Palau Apostòlic de la Ciutat del Vaticà, a partir de les 12.00 hores.

Després de la cerimònia, està previst que el Sant Pare faci un discurs en el qual probablement es referirà "als desafiaments d'Europa" i, en concret, a la qüestió migratòria, com ja va fer davant del Parlament Europeu. En aquella ocasió, el papa va posar èmfasi en l'estat de debilitat en què es troba la Unió Europea i a més va criticar l'actitud europea davant de l'arribada de refugiats.

El Pontífex és molt sensible a la qüestió migratòria, com ha demostrat moltes vegades, com quan va visitar el 2013 els immigrants de Lampedusa, l'illa italiana que es va convertir en el símbol dels morts al mar. També fa poc va visitar l'illa grega de Lesbos i es va endur 12 refugiats sirians, que van ser acollits al Vaticà.

Abans de distingir el Pontífex, la fundació que lliura el Premi organitza una taula rodona a Roma sobre 'L'estat de la Unió Europea', en la qual participarà el president del Consell de Ministres d'Itàlia, Matteo Renzi.

El Premi Internacional Carlemany, creat el 1949 sota la denominació 'Internationaler Karlpreis der Stadt Aachen', i des del 1998, 'Internationaler Karlpreis zu Aachen', s'atorga des del 1950 amb caràcter anual a les personalitats que hagin efectuat aportacions excel·lents als àmbits polític, econòmic i espiritual, amb la finalitat de fomentar l'entesa i la unitat d'Europa.

En aquesta edició, el jurat va decidir premiar el papa Francesc per la seva contribució a la unitat europea i com a veu de la consciència en defensa dels valors d'Europa. Segons el comunicat del Directori de la Societat, "en temps com els actuals, que tants ciutadans europeus estan necessitats d'orientació, el papa Francesc ens dóna un missatge d'esperança i coratge".

El text afegeix que Francesc s'ha convertit en una "veu de la consciència", que recorda a la ciutadania la necessitat de donar prioritat a les persones i que Europa ha de mantenir el compromís "amb la llibertat, la pau, la justícia, la democràcia i la solidaritat".

SEGON PONTÍFEX A SER PREMIAT

D'aquesta manera, el papa es convertirà en el guardonat número 58, el primer no europeu que rep aquest guardó i el segon pontífex que rep aquest premi, ja que el Papa san Joan Pau II el va rebre el 2004.

Altres personalitats que han estat distingides amb aquest guardó són la cancellera alemanya, Angela Merkel, el 2008, l'expresident estatunidenc Bill Clinton el 2000, així com el Rei Joan Carles I el 1982, l'expresident del Govern espanyol Felipe González el 1993 i l'exsecretari general de l'OTAN Javier Solana, el 2007.

El guardó --que deu el seu nom a Carlemany, rei dels francs, considerat com el 'pare d'Europa' pels seus contemporanis-- consta d'una medalla, un pergamí i la suma simbòlica de 5.000 euros. Porta el nom de Carlemany (742-814), rei dels francs, emperador d'Occident i fundador de l'Imperi Carolingi, les restes del qual reposen a Aquisgrà.

A la cerimònia d'aquest divendres hi assistiran els presidents de les institucions europees: Jean-Claude Juncker (Comissió), Martin Schulz (Parlament) i Donald Tusk (Consell), que tindran una audiència amb el papa abans que arrenqui la cerimònia. No hi ha en canvi prevista una audiència del Pontífex amb el rei Felip.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés