Publicat 27/11/2015 18:12

El papa Francesc posa Uganda com a exemple d'acollida de refugiats

ROMA 27 (EUROPA PRESS)

El papa Francesc ha posat Uganda com a exemple d'acollida dels refugiats i ha advertit que la manera com es tracta aquestes persones és la "prova de la humanitat" d'una societat. Així ho ha expressat en el seu discurs al cos diplomàtic del país, amb el qual s'ha reunit al palau presidencial, després d'una audiència privada amb el president ugandès Yoweri Kaguta.

Després d'aterrar a l'aeroport d'Entebbe (Uganda), on ha estat rebut amb els balls i la música dels tambors de la tribu Kiganda, el papa s'ha traslladat a la State House per fer una visita de cortesia al president Yoweri Kaguta.

"Aquí, a l'Àfrica de l'est, Uganda ha mostrat una preocupació excepcional per acollir els refugiats, perquè puguin reconstruir les seves vides amb seguretat i amb el sentit de la dignitat que proporciona guanyar-se el pa mitjançant una feina honrada", ha subratllat dirigint-se a les autoritats diplomàtiques.

En aquest sentit, ha precisat que la manera com es tracta aquestes persones que fugen de "guerres", de la "violència" i de "diverses formes d'injustícia" és un indicatiu de "la capacitat d'humanitat".

"El nostre món, atrapat en guerres, violència, i diverses formes d'injustícia, és testimoni d'un moviment de persones sense precedents. La manera com els tractem és una prova de la nostra capacitat d'humanitat, del nostre respecte per la dignitat humana i, sobretot, de la nostra solidaritat", ha insistit.

Durant el discurs, Francesc ha mostrat l'alegria d'estar a Uganda per commemorar el cinquantè aniversari de la canonització dels màrtirs d'Uganda pel seu predecessor el papa Pau VI. Segons ha precisat, els màrtirs, tant catòlics com anglicans, són "veritables herois nacionals" i donen testimoni del lema d'Uganda: 'Per Déu i el meu país'.

"Ens recorden el paper fonamental que ha tingut i que continua tenint la fe, la rectitud moral i el compromís pel bé comú, en la vida cultural, econòmica i política d'aquest país. També ens recorden que, tot i els nostres diferents credos i conviccions, tots estem cridats a buscar la veritat, a treballar per la justícia i la reconciliació, i a respectar-nos, protegir-nos i ajudar-nos", ha afegit.

GESTIÓ PÚBLICA TRANSPARENT

El papa Francesc ha recordat que aquests ideals són especialment importants en els homes i les dones d'Uganda que "han de garantir una bona i transparent gestió pública, un desenvolupament humà integral, una àmplia participació en la vida nacional, així com una distribució racional i justa dels béns".

En aquesta línia, el pontífex ha apuntat que aquest país té "abundants recursos naturals" i ha demanat als seus habitants que "els administrin amb responsabilitat". En tot cas, ha indicat que, més enllà de les terres, la manera com ha estat beneït Uganda és "amb la seva gent: les seves famílies fortes, els joves i els ancians".

Concretament, s'ha referit als joves, amb els quals mantindrà una trobada aquest dissabte, i ha reivindicat "oportunitats d'educació i feina remunerada" per a ells, així com la participació plena a la societat.

"En molts sentits, el nostre món experimenta avui un creixement harmònic; al mateix temps, tot i això, veiem amb preocupació la globalització d'una cultura del descarti, que ens fa perdre de vista els valors espirituals, endureix els nostres cors davant de les necessitats dels pobres i roba l'esperança als nostres joves", ha asseverat.

Finalment, el pontífex ha mostrat la seva confiança a Àfrica com "continent de l'esperança" i s'ha acomiadat amb la benedicció en suahili: Mungu awabariki! (Que Déu els beneeixi).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés