Publicat 02/03/2015 18:57

Líbia és el país on la penetració de l'Estat Islàmic "és més greu", segons expert

Hezbollah frenarà la seva expansió a la regió

BRUSSEL·LES, 2 març (EUROPA PRESS) -

Líbia és el país on la penetració de l'Estat Islàmic és "més greu" perquè, tot i que no són tants els afiliats al grup terrorista, l'amenaça s'agreuja en tractar-se d'"un país inestable" que "llisca a poc a poc cap a l'anarquia", segons ha advertit un expert en terrorisme al Parlament Europeu.

"Líbia és el país on la penetració de l'ISIS és més greu. Sabem que és un país inestable, un estat que està lliscant a poc a poc cap a l'anarquia. El Govern té molt poc control del seu territori. I està dividit a nivell intern entre diverses faccions", ha advertit el cap del Programa de Terrorisme de l'Institut per als Estudis de Política Internacional (ISPI) de Milà, Arturo Varvelli, davant la Comissió d'Afers Estrangers de l'Eurocambra.

Varvelli ha assegurat que des de la caiguda del règim de Moammar al-Gaddafi el 2011 Líbia s'ha convertit en "un santuari per grups jihadistes al nord d'Àfrica" com Al-Qaeda, grup del qual es va escindir Estat Islàmic.

Tot i que segons fonts obertes "no són tants en termes de número" en "un país que està prop de l'anarquia" un nombre d'afiliats a l'Estat Islàmic "relativament petit pot crear un problema molt considerable en termes d'inestabilitat i amenaça aquí a Europa". "Es parla de potser mil o dos mil persones", ha explicat, si bé ha considerat que uns 800 és "probablement bastant precís".

L'expert ha explicat que el problema a Líbia es va produir per "l'arribada de combatents estrangers" al país. "El primer grup va tornar l'estiu passat, un batalló que va lluitar amb l'ISIS a Síria i Iraq. Eren 300 membres", ha explicat, precisant que aquests han passat a treballar "a Derna" amb altres grups.

En tot cas, s'ha pronunciat en contra d'una intervenció armada estrangera a Líbia per entendre el "risc terrible" sobre el terreny. "No crec que aquesta opció valgui la pena", ha recalcat durant la presentació d'un estudi sobre les ramificacions de l'Estat Islàmic al nord d'Àfrica i Pròxim Orient.

RISC A TUNÍSIA I ALGÈRIA

L'expert ha considerat que sense "cap dubte" Tunísia i Algèria "són dos dels països que tenen més problemes en referència a la penetració de Daesh al nord d'Àfrica", on ha destacat que "alguns" líders de l'antiga Al-Qaeda al Magrib Islàmic estan aliant-se amb l'Estat Islàmic.

A Tunísia ha recordat que existeix "un nucli molt desenvolupat de gairebé 3.000 jihadistes que estan lluitant a Síria i Iraq". "No sembla gaire gran, però el número és més elevat si es té en compte en termes de ràtio de població (...) Alguns ja han tornat. Això serà un gran problema per l'estabilitat del país", ha precisat.

L'expert ha considerat que, en el cas de Jordània, tot i que existeix un "risc d'una amenaça interna" al país després de recordar que "hi ha certs líders tribals que per lluitar contra l'Estat a Jordània han format una aliança de connivència amb l'EI" no hi ha risc que l'Estat Islàmic prengui el poder "pròximament" perquè "tenen un poder limitat", mentre que "l'Estat jordà és bastant poderós, té un Exèrcit ben equipat i un servei d'Intel·ligència actiu". "Són un risc però no és terriblement seriós", ha puntualitzat.

En el cas del Líban, tot i que existeix "una versió libanesa de l'Estat Islàmic" articulat el gener del 2014, "el major obstacle per l'expansió de l'ISIS al Líban" ha estat fins ara la presència del partit milícia xiïta Hezbollah. "El factor d'Hezbollah és una cosa que ajudarà a impedir l'ISIS convertir-se en una cosa molt significativa a la regió, però també ajudarà a dividir més el país i encoratjarà el foc sectari", ha conclòs.

L'expert ha deixat clar que els combatents jihadistes retornats suposen un risc per als països europeus igual que per als països àrabs i ha apostat en tot cas per una major cooperació entre els serveis d'Intel·ligència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés